Elszámolási vita: az önkormányzat nem áll szóba a kivitelezővel

Bár még mindig nem érkezett meg a pénz az elvégzett csatornaépítésért, az alvállalkozó bizakodó. Az egyetlen gondja, hogy az önkormányzat nem áll szóba vele.

Bajdó Bettina

Mint azt július végén megírtuk, a szombathelyi Liliom utcai csatornázást végző vállalkozás kiszedte a szennyvízátemelőt, mivel hónapok óta nem kapott pénzt a munkájáért. Akkor tízmillió forinttal tartoztak a kft-nek. Francsics Péter, a Széles 2003 Kft. képviselője akkor elmondta, hogy Szombathely megyei jogú város szennyvízelvezetési és tisztítási rendszerének fejlesztése tárgyú projekt pénzmaradványának felhasználását célzó csatornaépítéssel bízták meg a cégét.

Az önkormányzat a kivitelezéssel megbízott egy céget, a Vegyépszer Zrt-t, onnan a Molning 2000 Kft-hez került a munka, ezzel a céggel álltak szerződésben. Az építkezés már decemberben befejeződött, az átemelő februárban lett kész, azóta elszámolási vitákra hivatkozva nem látott egy fillért sem a kivitelező. A munkához ők biztosították az anyagot is, így tízmillió forint járna a vállalkozónak.

Cikkünk megjelenése után felgyorsultak az események. Pénzt ugyan még nem látott a vállalkozó, azóta történtek elő- és visszalépések is az ügyben.  Francsics Péter elmondta, hogy a Vegyépszer Zrt-vel sikerült megegyezniük.

- Beadtuk a számlákat, lezárult a projekt  - folytatja a képviselő. Az elszámolás megtörtént, ám még mindig nem fizették ki a pénzünket. De legalább sikerült megegyeznünk. Most éppen ott tartunk, hogy a kivitelező a tulajdonjogot átruházza a megrendelőre. Egyelőre nem kaptuk kézhez a pénzt, s amíg ez nem történik meg, addig biztos, hogy nem járulok hozzá a tulajdonjog átruházásához. Én bejelentett alvállalkozóként végeztem el a munkát, s hiába kértem tájékoztatást az önkormányzattól, nem állnak velem szóba. Így azt sem tudom, hogy most éppen hol tart a projekt.  -

Az alvállalkozó hiába küldött levelet még augusztusban az önkormányzatnak, azt a választ kapta, hogy mivel nem állnak jogviszonyban egymással, nem adhatnak tájékoztatást arról, hol tart éppen a beruházás. 

- Egy kicsit úgy érzem, hogy a vállalkozó csak addig jó, amíg kifizeti az adókat a városnak, aztán, ha cserébe kér valamit, azt már nem kapja meg - emeli ki Francsics Péter.  Jó lenne, ha partnernek tekintene minket a város, hiszen mi dolgoztunk azon, hogy elkészüljön a projekt. Nem kértünk nagy dolgot, csak annyit, hogy tájékoztassanak bennünket. Egy biztos, még nincs lezárva a műszaki átadás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!