Halálos gombamérgezés Vas megyében

Hét embert vittek kórházba gombamérgezés gyanújával vasárnap hajnalban. Az alsóújlaki családi összejövetelen szombaton gyilkos galócát ebédeltek. A betegeket hétfőn Budapestre szállították, a kórházban egy huszonöt éves fiatalember meghalt.

Bajdó Bettina

Információnk szerint szombaton családi összejövetelt tartottak Alsóújlakon, a hét fős társaság ebédre gyilkos galócát evett, amit korábban a család egyik huszonöt éves tagja szedte. Úgy tudjuk, hogy a súlyosan mérgező gombát a galambicával keverte össze. 

Dr. Németh László, a Markusovszky kórház osztályvezető főorvosa elmondta, hogy vasárnap reggel öt beteget szállítottak be a kórházba Alsóújlakról gombamérgezés gyanújával. A betegek gyomrát kimosták, majd hétfőn tovább küldték őket Budapestre, a Péterfy Sándor utcai Kórházba. 

Hétfőn délután hogylétükről érdeklődtünk az intézményben, kérdéseinkre dr. Zacher Gábor, a toxikológiai osztály főorvosa válaszolt.

- Összesen hét beteg érkezett hozzánk az alsóújlaki gombavacsora miatt - mondta a főorvos. Öt beteg a Markusovszky kórházból, egy a zalaegerszegi, egy pedig a nagykanizsai kórházból került Budapestre. Egy 25 éves férfin -  egy alsóújlaki fiatalember, aki Szombathelyen a BPW Rába gyárban dolgozott - már nem tudtunk segíteni, ő meghalt a mérgezés miatt. A férfi édesanyját pedig életveszélyes állapotban kezeljük. A többi beteg jó állapotban van.

A főorvos hozzátette, hogy nagyon sokan érkeznek gombamérgezés miatt a kórházba, naponta négy-öt beteget vesznek fel az osztályba.

- A család azt hitte, hogy galambicát találtak az erdőben, pedig gyilkos galócát tálaltak fel a családi összejövetelen - folytatta a főorvos. Heten ettek a gombából, mindannyian hozzánk kerültek. A gyilkos galóca alattomos gomba, jó íze és jó illata  van. Más mérges gombánál egy-két óra után jelentkeznek a mérgezés tünetei, hányással és hasmenéssel, a gyilkos galócánál azonban nem ez a helyzet. Egy nap is eltelhet, amíg a betegnél jelentkeznek a tünetek,  máj- és veseelégtelenség, valamint szívritmuszavar is felléphet. Egy gombafej már olyan mennyiségű méreganyagot tartalmaz, mely halált is okozhat. A gyilkos galócát fogyasztók tíz százaléka bele is hal a mérgezésbe - tette hozzá dr. Zacher Gábor.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!