Hasznosítanák a földi energiát Körmenden

Körmend, valamint a szlovén Muraszombat és Órmosd közösen pályázik a geotermikus energia hasznosítására, több mint 6 millió eurós projekt keretében.

Kozma Gábor

Újabb közös pályázatról döntöttek a körmendi képviselők a cikluszáró közgyűlésen. Muraszombattal és  Órmosddal egy olyan projektet kívánnak tető alá hozni, amelynek célja a geotermikus energia hasznosítása, illetve ennek előkészítése.

- Önkormányzatunk még 2008-ban kötött együttműködést a geotermikus hőenergia kutatásáról és hasznosításának lehetőségéről egy erre szakosodott céggel. Kiderült, hogy városunk területén jelentős földhő áll rendelkezésre mint  alternatív energia - mondta el Bebes István polgármester.  

A megújuló energiaforrások lehetséges hasznosítását, közte a geotermikusét, mind a hazai, mind pedig az európai uniós energiapolitika támogatja hallottuk.

A tervezett projekt a fejlesztések előkészítési feladatait támogatja, jelentős,  95 százalékos mértékben. A rendelkezésre álló forrás több mint 6,5 millió euró. A közös pályázat  beadási határideje csütörtökön jár le, a  Körmendre eső projektrész összes költsége 270 ezer euró. Ebből 229 ezer 500 euró lenne az uniós támogatás, az önkormányzatnak önrészként 17 ezer 550 eurót kell biztosítani a pályázat sikere esetén.

A pályázat révén elvégezhetik a geotechnikai és a historikus kutatást, feldolgozhatják az adatokat, és kijelölhetik a  felszíni kutatási pontokat. Szóba került: honnan lesz pénz minderre, mikorra készülhet el az erőmű és indulhat a hasznosítás. Válasz: a szlovén-magyar határon átnyúló együttműködési program keretében szerezhető támogatás és pénz.  

Körmend és Muraszombat meglevő kapcsolatrendszere mindehhez remek alapot ad így a városvezető.  Magyarországon ilyen beruházás még nem történt. A folyamat megvalósításához a cég szakemberei szerint 6-7 év kell, amíg a mostani pályázattól a hasznosításáig el lehet jutni - mondta.

Czvitkovics Gyula alpolgármester arról tájékoztatta a testületet, hogy Pécsen, a kutatófúrásokat követően 1700 méter mélységben találtak magas hőfokú vizet, míg Miskolcon 2200 méter mélyen 100 Celsius fokos vizet tártak fel. Esélyünk van rá, hogy Körmenden is szerencsésen alakul a kutatófúrás, ez gyorsabbá  teheti  a megvalósítást mondta. A testület  egyhangúlag támogatta a projektet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!