Időjárás: lesznek még szép napjaink

Véget ért a nyár, hideg idővel köszöntött ránk a hét elején az ősz. Az elmúlt három hónap csendesen telt a megyeszékhelyen, annak ellenére, hogy kijutott a csapadékból és a szélből is. Vajon lesz még vénasszonyok nyara, vagy végleg eltehetjük nyári ruháinkat a szekrény mélyére?

Bajdó Bettina

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője elmondta, hogy a megyeszékhelyen viszonylag nyugodt nyarunk volt, extrém időjárási anomáliák nélkül. 

-  A nyár évszakos középhőmérséklete kissé az átlagos felett volt - folytatta az észlelő. - Hónapokra bontva júniusban kicsit melegebbet mérhettünk az eddig megszokottól, 0,9 Celsius fokkal volt több a sokéves átlagnál. Kevesebb nyári napunk volt, csupán 14 nap haladta meg a napi maximum hőmérséklet a 25 fokot, s mindössze két nap a 30 fokot. Az átlagosnál csapadékosabb és szelesebb is volt a június. Ez utóbbi igazi ritkaságnak számít, mivel általában a március, illetve az április a legszelesebb hónapunk.

Az észlelő hozzátette, hogy júliusra tevődött gyakorlatilag a nyár legmelegebb időszaka. Csak hogy néhány szakkifejezéssel is megismerkedjünk: 25 nyári, és ezen belül 14 hőségnappal a július meghaladta az átlagot. (Hőségnap az, amikor a napi maximális hőmérséklet meghaladja a 30 fokot, a nyári pedig az, ha túllép a 25 fokon). A melegnek köszönhetően a havi átlag is nagyjából 2,5 fokkal magasabb lett az előző években mértnél, ez azért jelentősebb pozitív anomália. A legmagasabbra, azaz 34,9 fokra július 14-én kúszott a hőmérő higanyszála.

- Csapadékban elmaradt ez a július a megszokottól, de nem volt drasztikusan száraz, hiszen 50-55 milliméter eső hullt a szombathelyi térségben, de az Őrség egyes területein 120-130 millimétert is regisztráltak  - hangsúlyozta az észlelő. - A legmagasabb értékeket július 9-e és 23-a között mértük. S mint mindenki tapasztalhatta a saját bőrén, az augusztus átlagos hőmérsékletű, ám igen csapadékos hónap volt. Az értékek is elmaradtak a megszokottól, 17 nyári napunk, s ezen belül mindössze két hőségnapunk volt. Csapadékból bőven kijutott, a sokéves átlag kétszeres hullt a fejünkre.

Kérdésünkre, hogy eltehetjük-e nyári ruháinkat a szekrény mélyére vagy ránk köszönt-e a vénasszonyok nyara, Pétervári Tibor így válaszolt: 

- Valóban vége az igazi nyárnak, már megkezdődött a meteorológiai ősz is. Úgy tűnik, hogy az időjárás is ehhez alkalmazkodott, hiszen jóval átlag alá hűlt a hőmérséklet augusztus végén. A héten kaptunk esőt és szelet is, de van remény még a szép időkre. A hónap első dekádjában valószínűleg nem hullik átlag feletti csapadék, de túl meleg sem lesz. Ennek ellenére lesznek szép napok, s a jövő héten még azért van esély akár a 20-25 fok közötti napi maximumokra is. Azt azonban el kell mondanom, hogy az éjjelek már hűvösek lesznek. Egyébként a vénasszonyok nyara is anticiklonális időszakokhoz kötődik. A mostani előrejelzések alapján úgy tűnik, hogy lesz egy viszonylag melegebb nappalokkal bíró verziója szeptemberben, s egy hűvösebb pedig októberben jellemezheti majd időjárásunkat. Az októberben éjjel akár fagyhat is, de a nappalok, a reggeli ködök feloszlását követően kellemesnek mondhatók. Bágyadt langymeleggel 15-20 fokig, sőt néha akár 20 fok fölé is felkúszhat délutánonként a hőmérő higanyszála.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!