Környezetvédelmi nap Sárváron ezernél is több érdeklődővel

Diákok hulladékokból készítettek öltözékeket, és abból tartottak divatbemutatót Sárváron a IV. Környezetvédelmi Napon a várban, több mint ezer érdeklődő volt.

Merklin Tímea

A szervező a Sárvári Környezetvédő és természetbarát Egyesület, amely 2007-ben alakult, és mindjárt az elő évben, az Ózon világnapjára rendeztek programot. Azt még nem kísérte ilyen nagy érdeklődés, mint a későbbi évek hasonló rendezvényeit; a tavalyi környezetvédelmi napon 1200-1400 érdeklődő volt. Vasárnap kora délután pedig még ennél is többen voltak kíváncsiak arra, mi zajlik a várudvaron.

- Az a célunk,hogy tájékoztassuk a lakosságot a környezetkímélés lehetőségeiről, az alternatív energiákról, az egészséges életmódról. Szakmai előadásokon túl kulturális programokkal, a hagyomány megjelenítésével  például fafaragás igyekszünk vonzóvá tenni a környezetvédelmi napot - mondta  Bokorné Csonka Judit, az egyesület elnöke.

- A szervezés csapatmunka volt. Az egyesületi tagok csináltak játszóházat, a kézművesség arról szól, mi mindent lehet hulladékből készíteni. Van környezetvédelmi vetélkedőnk, nagyon sokan vannak a hazavihető madáretetők, madárodúk készítésénél. Az egyesületnek célja az is, hogy együttműködjön más civil egyesületekkel, ezért voltak jelen (fellépésük apropóján kívül) a Kanona Band, a Jubilate kórus, az íjász egyesület, a Nádasdy Történelmi Hagyományokért Egyesület, Szombathelyről a Fekete István Állatvédő Egyesület.

Utóbbi a külső várudvaron foglalt helyet: talált kutyákat, macskákat lehetett örökbefogadni náluk.

A divatbemutató ruhái papírhulladékokból, CD-kből, krumpliszsákból (neccháló) készültek a Barabás György Műszaki Szak- és Szakközépiskola diákjainak ötletei alapján, saját kivitelezésükben. Tanárnőjük: Fehér Csilla.

Rajzpályázat - eredményhirdetés

Kihirdették a Neked kincs a tiszta víz? című rajzpályázat eredményeit is.

Az óvodások közt: 1. Barasits Adél, 2. Mészáros Lili, 3. Tóth Rebeka. Ők a sárvári fürdő által felajánlott díjakat kapták. Különdíjat kapott a művelődési központtól: Varga Kata, egy cégtől: Nagy Katalin.

A kisiskolások közt: 1. Gaál Boglárka, 2. Kiss Virág, 3. Winklerbauer Ádám. Különdíjat kapott a fürdőtől: Grodvalt Éva Mária, egy cégtől: Földes Anna.

A rajzpályázatra 102 rajz érkezett. Zsűritagok voltak: Kondor János, Kopácsi Zsuzsa, Némethné Csonka Andrea.

A rajzok keddig még megtekinthetők a művelődési központ folyosóján, aztán leveszik őket egy másik tárlat miatt, de később a kiállítást megismétlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!