Mahler-ünnep Szombathelyen

Szerda este a Budapesti Fesztiválzenekar lép fel az Agóra MSH-ban Fischer Iván vezényletével. A fél nyolckor kezdődő koncert egyetlen darabja Mahler hetedik szimfóniája.

Peltzer Géza

A szerdai koncert előtt a karmesterrel készítettünk interjút. Az idei Mahler-ünnepről és a zenekarról kérdeztük Fischer Ivánt.

- A szeptemberi Mahler-ünnepeknek ön immár hatodik éve lelkes résztvevője, szellemi vezére. Van-e valamilyen különleges kötődése Mahler zenéjéhez, életművéhez?
 
- Nagyon szeretem Gustav Mahler zenéjét. Ez a vonzódás, már gyerekkoromban is megvolt, de különösen akkor kerültem ennek a zenének a vonzókörébe, amikor Bécsben jártam főiskolára és ott mi diákok eljárhattunk Leonard Bernstein próbáira, aki a Bécsi Filharmonikusokkal filmre vette a Mahler szimfóniákat. Azóta a legnagyobb zsenik egyikének tartom ezt a zeneszerzőt és örülök, hogy a Mahler ünnep létrehozásával másokkal is megoszthatom ezt a lelkesedést.

- Mikor járt utoljára Szombathelyen Ön, illetve a zenekar?

- Többször látogattam már Szombathelyre. A Budapesti Fesztiválzenekar az elmúlt szezonban is járt a vasi megyeszékhelyen, ha jól emlékszem októberben. Annak ellenére, hogy mi tulajdonképpen Budapest zenekara vagyunk, nagyon fontosnak tartjuk, hogy megismerkedhessünk más városok közönségével is és kifejezett öröm számomra, hogy egy éven belül kétszer is ellátogathatunk Szombathelyre.

- A szakma egyöntetű véleménye szerint a BFZ az ország legjobb szimfonikus zenekara. Mi a véleménye erről, egyáltalán mérhető-e ez valamilyen módon?

- Egy zenekar teljesítménye csak egy módon mérhető, hogy mekkora élményt szerez a hallgatónak. Bár ennek nincs mértékegysége néha a nézőtéren látott mosolygó arcok vagy csillogó szemek többet mondanak erről, mint a szakmai vélemények. Bár az is igaz, hogy rendkívüli megtiszteltetésnek tartottuk azt, amikor a nemzetközi szakértők két évvel ezelőtt a Budapesti Fesztiválzenekart a világ 10 legjobb zenekara közé választották. Más zenekarral való összehasonlítás nem érdekel. Több magyar zenekartól hallottam már kiváló produkciókat és együtt szolgáljuk a kultúra ügyét.

Az Operaház karnagya volt

Gustav Mahler zsidó szülők gyermekeként Csehországban született, a prágai gimnáziumba járt, majd beiratkozott a bécsi konzervatóriumba, ahol zongorát, összhangzattant és kompozíciót tanult.

Prágai és lipcsei tartózkodás után 1888-ban érkezett Budapestre, ahol a Operaház karnagya és igazgatója lett. Műsorpolitikájával, gondos szereplőválasztásával, megalkuvást nem tűrő művészi hozzáállásával valójában megteremtette az Opera első aranykorát. 

Kezdés: fél nyolckor

A Budapesti Fesztiválzenekar koncertezik az Agóra MSH-ban szerda este. A koncert fél nyolckor kezdődik, műsoron Mahler hetedik szimfóniája. A zenekar a világ tíz legjobb együttese közé tartozik. Karmesterük és alapítójuk évek óta Fischer Iván, aki lelkes támogatója az őszi Mehler-ünnepeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!