Meglepetések a pártlistákon

Hiányzik a jobboldal szombathelyi listájáról Molnár Miklós, a szocialistáknál Czeglédy Csaba és Nemény András messze a listás befutó helytől. A legtöbb egyéni jelölt a hetes választókerületben lesz.

Angyal László

Lezárult a kopogtatócédula gyűjtési kampány, kitisztult a kép, mely szerveztek, pártok jelöltjei indulhatnak a választáson. A szervezetek megnevezték a kompenzációs listán lévőket is.

Szombathelyen egy független képviselőjelöltnek sikerült a szükséges számban az ajánlószelvényeket összegyűjteni. Ezért a hetes számú választókerületben Soós József mellett Pál Róbert  (ESZE), Putz Attila (LMP),  Schmidt András (Jobbik), dr. Szakács Dávid (Fidesz-KDNP), Vámosi Ferenc (MSZP-SZTE) indulhat.   

Három választókerületben viszont az LMP nem tudott jelöltet állítani, ezért a tízesben, az ötösben és a négyesben (a két utóbbi a Derkovits-lakótelep) négy-négy jelölt közül választhatnak a szavazók.

A közvéleménykutatások szerint a tavaszi választások óta nem csökkent a Fidesz előnye: az egyéni választókerületekben ők az esélyesek. Ennek megfelelően felértékelődnek a kompenzációs listás helyek, amelyeket a töredékszavazatok aránya alapján osztanak ki.

Szombathelyen hat listás hely van.  A szakemberek szerint az MSZP és a Jobbik osztozik ezeken, de a surranópályán befuthatnak a két másik szervezet listájának első helyezettjei, vagyis dr. Gyimesi József (ESZE) és Horváth Zoltán (LMP). 

A Fidesz listáján is akad érdekesség. Az első helyeken dr. Puskás Tivadar, Marton Zsolt, Lazáry Viktor, Szakály Gábor áll, de - kérése alapján - nincs rajta Molnár Miklós (Pro Savaria Egyesület), a gazdasági bizottság elnöke.

A Jobbik listáját Balassa Péter vezeti, őt Horváth Gábor és Zsigovics László követi. 

Az MSZP-SZTE listájának élén dr. Ipkovich György áll, őt követi Németh Kálmán, dr. Horváth Attila, Kővári Attila, Gyebrovszki János.

Szintén kérésre dr. Czeglédy Csaba alpolgármester 17., dr. Nemény András megyei elnök a 18.

Lesz polgármesteri vita Szombathelyen?

Dr. Ipkovich György polgármester polgármester-jelölti vitára invitálta három kihívóját: dr. Puskás Tivadart (Fidesz-KDNP), Balassa Pétert (Jobbik) és dr. Gyimesi Józsefet (ESZE). 

A vitára a Savaria Egyetemi Központ dísztermében kerülne sor, méghozzá  2010. szeptember 30-án, 19 órai kezdettel, az eseményt a Szombathelyi Televízió élő egyenes adásban közvetítené.
 
A vita időtartama egy óra lenne, de a részletekről még egyeztetés lesz a jelölőszervezetek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!