Távhő: dr. Horváth és Gyebrovszki nem értik a számlákat

A fogyasztóvédelem ellenőrzését kéri két szocialista képviselő, mivel a Távhő elszámolásai rendszertelenek, átláthatatlanok, a fogyasztók sokszor késve kapják meg a számláikat Szombathelyen.

Prófusz Péter

A Távhő elszámolásaival kapcsolatos problémák okán tartott sajtótájékoztatót, dr. Horváth Attila, az MSZP szombathelyi szervezetének elnöke, és Gyebrovszki János önkormányzati képviselő a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság épülete előtt.

- A távhős fűtés napjainkban nem olcsó mulatság. Sokszor a lakossággal együtt mi sem értjük a számlát, ezért kérjük a fogyasztóvédelem ellenőrzését  - mondta dr. Horváth Attila. 

Gyebrovszki János kiemelte: a Távhő nehéz helyzetbe hozza a hónapról hónapra élő családokat azzal, hogy az elszámolásokból nem derül ki, miért mennyit kell fizetniük. Az elszámolásokat rendszertelenül, sokszor jelentős késéssel kapják meg a fogyasztók, miközben a lakók nem tudják, hogy a fűtési szezon végén jelentős összeget kell befizetniük, vagy éppen meghatározott összeget ők kapnak vissza a Távhőtől.

Gyebrovszki Jánostól megtudtuk, hogy a fogyasztók a lakásonként több mint húszezer forintért felszerelt digitális fogyasztásmérők működéséről sincsenek megfelelően tájékoztatva, sőt több helyen már aláírásgyűjtésbe kezdtek a mérőműszerek leszerelése érdekében. Továbbá az emberek nem tudják, hogy ezen a berendezésen mi jelenik meg, s mikor mennyit kell fizetniük. A Távhő díja két részből tevődik össze: az alapdíjból és a hőszolgáltatás díjából, de utóbbiról a fogyasztók nem rendelkeznek elegendő információval.

Amikor bemegyek a boltba, már a pultnál kiderül, hogy mennyi a kenyér ára, és nem a pénztárnál fogok szembesülni a fizetendő összeggel - használt egy hétköznapi életből vett hasonlatot a képviselő. Szükséges, hogy a szolgáltató is fejlesszen, gazdaságosabban működjön, hosszabb távon pedig a napkollektoros megoldásra kellene alapoznia a hőszolgáltatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!