Tovább gazdagodott a Nádasdy-gyűjtemény

A sárvári város önkormányzata egy budapesti gyűjtőtől megvásárolta, s ünnepélyes keretek közt átadta a múzeumnak a Nádasdy család 18. századi pecsétnyomóját.

Erős D. Zoltán

Néhány hete  Nádasdy Ferenc országbíró műkincsgyűjteményébe  tartozó órával, csütörtökön pedig a Nádasdy  család egy későbbi korszakába tartozó  pecsétnyomóval  gazdagodott a Nádasdy Ferenc  Múzeum. A pecsétnyomót csütörtökön délelőtt ünnepélyes keretek között  Kondora István  alpolgármester adta át Takács  Zoltán Bálint  múzeumigazgatónak.  

Az alpolgármester elmondta, egy gyűjtő hívta fel a figyelmet a relikviára, amelyet aztán az önkormányzat megvásárolt, s a csütörtökön aláírt  letéti szerződés alapján adott  át a múzeum gyűjteményébe. Takács  Zoltán Bálint  tájékoztatása szerint a pecsétnyomó a 18. századból származik, a Nádasdy uradalom hivatalos iratainak a pecsételésére szolgált. 

Jól látható rajta a család címere: a nádak között feltartott szárnyú kacsa, a grófi címet  jelző korona, körben a Dákai uradalom  felirata olvasható. A pecsétnyomót  a Nádasdyak  18-20. századi  történetét bemutató időszaki kiállítás   részeként novembertől a nagyközönség is  megtekintheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!