A félelem és a tanácstalanság az úr

Nagy fokú félelmet, teljes tanácstalanságot és elkeseredést lehet tapasztalni a vörösiszappal elöntött ajkai térség falvaiban - a településeken felesleges próbálkozásnak tűnik a vörös sártengerrel birkózás.

MTI

Az MTI tudósítója kedd hajnaltól Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely utcáit járva azt tapasztalta, hogy a katasztrófavédők, a katonák és közmunkások folyamatosan tisztítják az utakat, de néhány perc múlva a még mindig szivárgó, vízzel keveredett vörös színű iszap újra meg újra befesti a bitument, az árkokban pedig tovább hömpölyög a még sosem látott folyam.
   
Félinformációk, pletykák és szóbeszédek nehezítik a mentést, az emberek hiába kérdezgetik, mi lesz velük, megnyugtató választ senkitől nem kapnak.
   
Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár kijelentésére, miszerint a teljes kárfelszámolás hónapokig eltarthat, egy férfi kifakadt, hogy arra adjon a politikus választ, mikor hozhatja haza négyéves gyermekét, mi lesz az iszapáradat által elmosott házával és ingóságaival, majd választ sem várva bosszúsan elvonult.
   
Kolontár egyes részein méteres magasságban áll az iszap, és a helyiek elmondása szerint a vörös sártenger alatt legalább három holttest fekszik. A speciális mentők készültségben állnak - egyelőre reménytelenül -, hogy az életveszélyesnek nyilvánított településrészbe bejuthassanak.

Kolontár plébánosa az MTI tudósítójának azt mondta, négy idős embert eltűntként tartanak nyilván.
   
A pánikot, valamint a teljes tanácstalanságot jól jellemzi, hogy a polgármesteri hivatalban zajló védelmi bizottsági ülés közben azt a hír érkezett a szakemberektől, hogy átszakadt egy újabb gát, és mindenki meneküljön magaslati pontra. Az épületből szinte fejvesztve rohantak ki a polgármesterek, rendőrök, katasztrófavédők. Mindenki a hivatallal szemben lévő dombra menekült, ahol a katolikus templom áll, az utcából pedig azonnal elvitték a gépkocsikat. Csak negyed óra elteltével derült ki, hogy vaklárma volt.
   
A helybeliek azt is sérelmezik, hogy csak a sajtó által is látogatható utakat takarítják, az elöntött utakon és a házaknál nincsenek szakemberek.
   
Illés Zoltán korábban arról beszélt, hogy a vörösiszap enyhén radioaktív és rákkeltő, ezért a legtöbb ember, a rendőrökkel, a katasztrófavédőkkel és az újságírókkal együtt maszkot viselt, de a pánik megakadályozása érdekében a rendvédelmisek arra kaptak utasítást: "egyéni védőfelszereléseiket tegyék zsebre".
   
A vörös sártengeres utakon délben azt látni: egyre több ember cipeli ruhákkal megtömött zsákját, és szomorúan bandukol vörös színű ruhájában.

Balogh Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!