Az 1706-os kuruc diadalra emlékeztek Győrváron

Nyolcadszor rendezték meg Győrváron a Kuruc Fesztivált. Az esemény már jóval túlnőtte a 700 lakosú falu kereteit, országosan is ismert.

Kozma Gábor

Nagytarcsa és Filovci (Filóc) delegációját is köszönthette az újjáválasztott polgármester, Pintyőke István. A szlovén település delegációjának vezetője, Jozef Horvath elmondta, hogy az általa vezetett GÁJ egyesület a filóci szőlő- és bortermelő gazdákat tömöríti, és nyitottak a kulturális értékekre.

Nagy és véres csata zajlott a győrvári síkon 1706 november 6-7 között. Akkora, hogy bekerült a Rákóczi szabadságharc legjelentősebb ütközetei közé. A kuruc hadakat a jól felszerelt császáriak ellenében kiváló férfiúk, egyszersmind hadvezérek és hazafik vezették. Név szerint Béri Balogh Ádám, Bezerédi Imre és Andrássy István. A császáriak biztosra vették győzelmüket, de a kurucok elszántsága, hősiessége,  könnyűlovasságuk taktikus alkalmazása meglepte őket. A síkon igen heves csata bontakozott ki. Tucatjával hullottak el az emberek, majd velőtrázó sikolyok közepette a császári haderő futásnak eredt. A kuruc sereg űzte-vágta őket... Aztán elcsendesedett a harctér és Béri Balogh Ádám harsogva szólt a megfáradt, de üdvrivalgó harcosoknak: Győztünk, senki sem állíthat meg!

A csata emléke - természetesen többszöri áthallással - új színt is kapott a szombati fesztiválon. Ahol az önkormányzati választásra két momentum is emlékeztetett. Egyrészt sokan köszöntötték az újjáválasztott polgármestert, Pintyőke Istvánt, másrészt a tömegben egyetlen politikust sem láttunk, bizonyára a kampány fáradalmait pihenték ki. Így aztán igazi civil ünnep kerekedett a nyolcadik  fesztiválból. Mire felszállt a köd, már a Kuruc park emlékművénél gyülekeztek a tisztelgők, közte a hagyományőrzők, s a meghívott hazai és külföldi vendégek. A Himnusz és a szavalat után Pintyőke István szólt az ünneplőkhöz.
 
- Az a győzelem, amit 1706-ban, térben talán tőlünk pár tíz méterre arattak eleink, ma is élő és ma is hat. Mert e győzelemből újra és újra erőt meríthetünk. Abban is segít, hogy szaporodó napi harcainkat  sikerrel megvívjuk - mondta.

Ezt követően óvodások  szavaltak, majd a helyi dalárda kuruc nótákat  adott elő. Őket követte Borbáth Erika, a Magyar Művelődési Intézet főigazgatója, a megemlékezés szónoka.

- Ehhez a győzelemhez vissza lehet nyúlni, értékteremtő erő. Az ünnep pedig alkalom arra, hogy a falu közösségét megerősítse.

A koszorúzás után a Faluházban folytatódott a program. Kovács György plébános kiállítást nyitott, majd egész sor táncos, zenész lépett fel. A fesztivál során bemutatkozott Nagytarcsa község is, Győri Péter polgármester vezetésével. A gazdag és sokrétű fesztivált Dynamit bál zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!