Baka András: nehéz helyzetben vannak a bíróságok

A bíróságok előtt álló megoldásra váró feladatok és a leendő törvénymódosítások témája szerepelt napirenden az ítélőtáblai és megyei bírósági elnöki tanácskozáson.

Simon Erzsébet

Az idei országos ítélőtáblai és megyei bírósági elnöki értekezlet csütörtökön kezdődött és pénteken zárul a Vas Megyei Bíróság szervezésében. A Park Inn Hotelbeli tanácskozást követően dr. Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke sajtótájékoztatóján elmondta: aktualitások mellett ezúttal két kérdéskörrel foglalkoznak kiemelten.

A bíróságok költségvetéséről, illetve az úgynevezett monstre ügyekről cserélnek eszmét. Az LB elnöke leszögezte: nehéz helyzetben van a bíróság. Egyfelől az elmúlt években 1,2 millióról 1,6 millióra nőtt az ügyek száma, s új feladatként jelent meg a közbiztonság elleni intézkedési csomag.

Másfelől egymilliárd forint hiánnyal küzdenek, s nem tudni, az ország nehéz pénzügyi helyzetében miféle megoldás születik a problémájukra.

Baka András a gyorsító csomagról azt mondta: a bírósági eljárások meggyorsítására vonatkozó javaslatuk már a kormány asztalán fekszik. Hogy elérjék a céljukat, szükséges a bírósági szervezet némi módosítása. Ezen kívül megoldást kell találni a sokszereplős, sokezer oldalas, nagy munkaigényű büntető és polgárjogi ügyek kezelésére is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!