Felújítják a szentgotthárdi Rába-duzzasztót

A folyó élővilága, s a határ menti víziturizmus szempontjából nagy jelentősége van annak a projektnek, amely a Rábán három duzzasztó átjárhatóságához teremti meg.

Erős D. Zoltán

A magyar-osztrák vízügyi együttműködés keretében valósul meg az a már évekkel ezelőtt megfogalmazott terv, amelynek keretében a Rába folyón a határ menti térségben lévő három duzzasztón teremti meg az  átjárhatóságot.

A projekt megvalósítása a Rába Vas megyei szakasza mellett érint burgenlandi és sájerországi  duzzasztókat is. Ennek megfelelően a projekt megvalósításban a Stájerországi Vízgazdálkodás, Burgenlandi Vízépítés, és a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vesz részt. A vezetőpartner a Burgenlandi Vízépítés. Az átjárhatóságot biztosító ökológiai rehabilitáció magyar oldalon a szentgotthárdi, Ausztriában a stájerországi szakaszon hohenbruggi, valamint Burgenlandban a jennersdorfi duzzasztót érinti.
 
Burgenlandban hallépcsőt létesítenek, megtörténik a holtág revitalizálása, s átépítik a neumarkti erőművet. A stájerországi duzzasztónál is hallépcsőt alakítanak ki,  s a hohenbruggi erőmű területén revitalizálják a holtágat.
 
Szentgotthárdnál 1905 óta működik a Rábán épített duzzasztó, mely eredetileg a kaszagyári vízerőmű érdekében épült. Napjainkban a duzzasztónak mederstabilizáló szerepe van. Az állapota azonban rendkívül leromlott, ezért a felújítása szükségszerűvé vált.  A duzzasztó mostani átalakítása egyrészt magában foglalja az átjárhatóság biztosítását a halak számára, a vízfolyás öntisztító képességének növelését és a víziturizmus lehetőségeinek az eddigieknél  jobb kiaknázását.

A fejlesztés keretében megtörténik a duzzasztó felújítása. Az átépítés során hallépcsőt és kenucsúszdát is kialakítanak. A projekt részeként megvalósul egy fa gyaloghíd is Rába fölött, mely a településfejlesztésben, ezen  belül is a Rába-part használatához  nyit meg új lehetőségeket. 

Az átalakítás, árvízvédelmi és városképi szempontból kedvezően érinti Szentgotthárd városát. Az ökológiai és turisztikai hatásai azonban a Magyarlak és Alsószölnök huszonkét kilométeres folyószakaszra is kiterjednek.
 
A projekt összköltsége 2 millió euró, amelyből magyar oldalon a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 1 millió eurót használ fel. Ennek az 85 százalékát uniós forrásból, 15 százalékát pedig központi pénzekből finanszírozzák. A projekt megvalósítása folyamatban van, s a beruházás a tervek szerint 2011 júniusában fejeződik be.

A projekt révén a határon átnyúló együttműködés által a rizikófaktorok lényegesen csökkenthetővé válnak, a Rába folyó minősége javul. Ezzel egyidejűleg a természeti tér adottságok szintén javulnak, a vízi területek vonzóbbá válnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!