Sikerek és kudarcok: pártvezetők az önkormányzati választásokról

Vas megyében négy olyan jelölő szervezet volt, amely kiemelt részt vállalt a polgármester- és képviselőjelölt-állításban. Vezetőiktől a választások tapasztalatainak az összegzését kértük.

Erős D. Zoltán-Prófusz Péter

- Köszönetet mondok mindazoknak, akik köztisztviselőként, vagy a helyi választási bizottság, illetve a szavazatszámláláló bizottság tagjaként  részesei voltak annak, hogy a megyében rendben lebonyolódtak a választások, - fogalmazta meg elsőként az önkormányzati választás tapasztalatainak  értékelésekor  Kovács Ferenc, a Fidesz megyei elnöke. - Külön köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek a választásokon. Ennek eredménye az, hogy országosan Vasban volt a második legnagyobb arányú részvétel. Ráadásul megyénkben volt alegnagyobb arányú a Fidesz-KDNP jelöltek támogatása. Ez olyan legitimációt eredményezett, amivel élni kell.

Kovács Ferenc nagy sikernek tartja, hogy a megyeszékhelynek is a polgári értékrendet képviselő polgármestere lett. Így elhárulnak azok az akadályok, amelyek eddig a megyei és a szombathelyi önkormányzat közötti együttműködést gátolták. Így  pont kerülhet a kórház székhelye körüli vita végére, megszűnhet a megye szakképzésének megosztottsága, s az elnök lát  lehetőséget arra is, hogy a színház  működtetéséből is részt vállaljon a megye. Felülvizsgálják majd a közös intézményfenntartás rendszerét is. Összegzésként a Fidesz megyei elnöke reményét fejezte ki, hogy méltók lesznek a választókra bizalomra, s munkájukkal a megye lakóinak érdekeit szolgálják majd.

- Megyeszerte sokkal jobban szerepelt vasárnap a Magyar Szocialista Párt a tavaszi országgyűlési választásokon elért eredményekhez képest - így értékelt dr. Nemény András, az MSZP megyei elnöke.

Szombathelyen szintén a párt erősödéséről beszélhetünk, hiszen a tavaszi eredményekkel összehasonlítva most jóval több szavazatot szereztek. Az elnök örömét fejezte ki, hogy Celldömölkön Fehér László, az MSZP megyei listájának vezetője az általa létrehozott Cselekvő Összefogás Celldömölkért egyesület színeiben elnyerte a város polgármesteri címét. Rajta kívül szintén  polgármesternek választották Kámban, az MSZP-s színekben induló Mecseki Csabát, míg Répcelakon az alpolgármester került ki a szocialisták soraiból. 

Dr. Nemény András kiemelte: a megye kisebb városaiban kifejezetten jól, míg a kisebb településeken - például az őrségi és Körmend környéki falvakban - rosszabbul szerepeltek. Összességében az MSZP megyei elnöke szerint megyénkben egyetlen olyan település sem volt, ahol szégyent vallottak volna a szocialista jelöltek. Továbbá látható, hogy tavasz óta sokat léptek előre, vagyis ha vasárnap az országgyűlési választásokat tartották volna, sokkal jobb eredményt érhetett volna el a Magyar Szocialista Párt.

Bana Tibor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Vas megyei szervezetének  elnöke összességében pozitívnak értékelte az eredményeket. Mint elmondta: a Jobbik komoly sikert és előrelépést ért el Vas megyében, hiszen Celldömölk kivételével minden 10 ezer lakos feletti városban rendelkeznek képviselettel. Polgármestert is adnak a megyében, hiszen Hegyháthodászon Dervalics Roland újraválasztásával ismét a Jobbik soraiból kerül ki a település vezetője. Továbbá Rába Kálmán révén a megyei közgyűlésben is képviseltetik magukat.

Bana Tibor elmondta, hogy a megyegyűlésben előzetesen két mandátum megszerzését is elképzelhetőnek tartották, valamint arra törekedtek, hogy az MSZP-nél több szavazatot szerezzenek. Ez végül nem sikerült. Az elnök kiemelte: Szombathely határesetet jelent, hiszen a kompenzációs listáról egy mandátum megszerzésében mindenképp bíztak, de elképzelhetőnek tűnt akár két képviselői hely elnyerése is. A megyeszékhely polgármester-választásán Balassa Péter a vártnál néhány százalékkal kevesebbet kapott, de ezt Bana Tibor annak tudja be, hogy dr. Ipkovich György leváltása érdekében a Jobbikkal szimpatizáló választópolgárok egy része inkább dr. Puskás Tivadart támogatta, mert nagyobb esélyt láttak a Fidesz-KDNP jelöltjének győzelmére.

A Lehet Más a Politika (LMP) összesen hét megyei településen (Bozzai, Celldömölk, Gérce, Kőszeg, Sárvár, Sorokpolány, Szombathely) állított képviselőjelöltet, valamint Bozzaiban, Kőszegen és Gércén polgármesterjelöltet is indított.

Gergácz Ildikó, az LMP megyei koordinátora szerint a párt választási eredményeit több tényező is kedvezőtlenül befolyásolta: az alacsony választási részvétel, az LMP-vel azonos szavazóbázisra támaszkodó civil szervezetek sikeres szereplése, valamint az LMP behatárolt anyagi lehetőségei.

Ennek ellenére jól szerepelt - bár mandátumhoz nem jutott - Kőszegen Plechl Tibor, és Bozzaiban Csizmadia Fanni. A megyeszékhelyen pedig kompenzációs listáról a városi közgyűlésbe jutott Horváth Zoltán. Ettől függetlenül az eredményekből látható, hogy a legtöbb helységben a már jól bevált településvezető kapott bizalmat, különösen igaz ez a kisebb falvakra.

A megyei koordinátor  elmondása szerint az LMP fiatal párt, ezért bizonyos értelemben generációváltásra van szükség ahhoz, hogy a választópolgárok elfogadják azokat az új gondolatokat és azt a politikai kultúrát, amelyet az ökopárt képvisel. Az LMP jelöltjeire leadott szavazatok ott sem vesznek el, ahol a jelöltjük nem jutott be a képviselő-testületbe, hiszen a következő ciklusban is aktívan részt vesznek majd a települések életében. Gergácz Ildikó hangsúlyozta, hogy a továbbiakban is kezdeményezik a helyi szerveződések, a kisközösségek és a lakóközösségek bevonását a döntéshozatalba, és továbbra is kiállnak a részvétel, az önrendelkezés, az érdekegyeztetés és az átláthatóság értékei mellett.

A FÜGGETLENEKÉ A LEGTÖBB VOKS

Országosan a független polgármester- és képviselőjelöltekre csaknem 8 millió  szavazatot adtak le, ez  34 százaléka az összes voksnak. A Fidesz-jelöltek  kapták a szavazatok  25,37, a KDNP-sek  21,42 százalékát. Az összes voks  8,59 százaléka támogatta az MSZP, 4,72 százalék a Jobbik, s 1,21 százalék  az LMP-s jelölteket.  A Fidesz  csaknem 6 millió, a KDNP több mint 5 millió, az MSZP mintegy 2 millió szavazatot kapott. A Jobbik jelöltjeire 1,1 millió, az LMP-sekre 283 ezer voksot jutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!