2010.10.31. 09:08
Tökből faragott csodák (képgalériával)
A zöldség és gyümölcs számára elsősorban nem vitaminforrás, hanem munkaeszköz., alapanyag. Keglovics Róbert művészi szinten űzi a zöldség- és gyümölcsfaragást, alkotásai a NATO csúcstalálkozó vacsoraasztalára is eljutottak. Most főleg tököket farag.
Soha nem készültem művészi pályára. Vendéglátós lettem, Budapesten dolgoztam, és érdeklődve lapozgattam a távol-keleti gasztronómiai szaklapokat meséli a toronyi kötődésű, jelenleg Zalaegerszegen élő fiatalember, akinek csodálatos alkotásait a vasi gasztronómiai rendezvényeken így a vasvári rétesfesztiválon is megcsodálhatták a látogatók.
Kínában, Thaiföldön és Japánban nagy kultusza van a gyümölcs- és zöldségfaragásnak. Gondoltam, én is megpróbálom meséli.
Róbert bár néhány fővárosi kolléga mozdulatait is elleste főleg autodidakta módon tanulta a faragást, és saját maga tapasztalta meg, hogy melyik zöldésg és gyümölcs mire jó.
Az almán például remekül lehet gyakorolni, mert könnyen faragható, viszont nem sokáig gyönyörködhetek az alkotásban, mert hamar megbarnul jegyzi meg.
Cukkini, tök, uborka, sárgarépa, sárga- és görögdinnye: sorolja, mi mindenből készíthető mutatós asztal- és lakásdísz.
Kérdem, mi lesz a gyakorlás során keletkezett maradékkal, és megjegyzem: aki ennyi zöldséget és gyümölcsöt eszik, biztosan nagyon egészséges. Nagy hallgatás a válasz, majd jön a beismerő vallomás: Robi annyit dolgozik egy-egy darabon, hogy jó ideje már nincs gusztusa a zöldségekre.
A fiatalember eddigi legnagyobb sikereként tartja számon egy két évvel ezelőtti munkáját: a budapesti NATO csúcstalálkozó vacsoraasztalára kellett díszeket faragnia. Kétszáz kilogramm dinnyéből készített szobrokat, egy hétig folyamatosan dolgozott, úgy, hogy naponta csupán néhány órát aludt.
A görögdinnyéből mutatós díszeket lehet készíteni, hiszen adott a három szín: a zöld héj, a z alatta lévő fehér rész és a piros hús sorolja az alapanyag előnyeit.
Róbert októberben érthető módon főleg tökökre szakosodik, hiszen közeleg a Halloween, aminek elengedhetetlen kellékei a töklámpások.
A sütőtöknek kemény a héja és a húsa, nehezebb megmunkálni, viszont tovább szép marad. Az olajtökkel ez pont fordítva van magyarázza. Kezei közül gyönyörű, indákkal és virágmotívumokkal díszített tökök kerülnek ki, de vicsorgó-vigyorgó szellemekkel is szívesen bíbelődik.
A lényeg az, hogy a késnek hosszú, éles pengéje legyen mondja. Kedvence egy sárgaréz nyelű kés, amivel elmondása szerint könnyen lehet dolgozni.
Keglovics Róbert hobbija különleges, hiszen alkotásai múlandóak: megsárgulnak, megbarnulnak, elrohadnak. Ám ő ezt egy cseppet sem bánja, mondván: mindig van új feladat és új kihívás.