400 milliós költség: négy hidat fel kellene újítani Szombathelyen egy éven belül

A város 52 közúti és gyalogos hídjainak mindegyike felújításra szorul, ezért a csütörtöki közgyűlésen a szükséges pénzügyi forrásokról tárgyalnak. Első körben 400 millió forintra kellene a rekonstrukcióra.

Prófusz Péter

A városban a Gyöngyös-patakon 35, a Perint-patakon 11, az Arany-patakon négy, a Potyondi árkon és a Csónakázó-tónál pedig egy-egy híd van. Ezek közül a legújabb építésű a Dolgozók úti kerékpárúthoz tartozó híd, amelyet a kerékpáros és gyalogos forgalom egyaránt igénybe vehet.

2004-ben újították fel a Centenáris hidat, 2005-ben pedig az Óperint utcai közúti hidat. Három évvel ezelőtt fejeződött be a Bartók Béla úton levő közúti híd gyalogos konzoljának, valamint a Liget utcai fahíd pallózásának felújítása. 2008-ban a Csónakázótó szigetére vezető és a Kisfaludy Sándor utcai közúti híd felújítása valósult meg. Tavaly és idén azonban egyetlen hidat sem újítottak fel a városban.

Ezért Szombathely önkormányzata közbeszerzési eljárás keretében meghirdette a város hídjainak 2010. évi felülvizsgálatát. A nyertes ajánlattevő a Speciálterv Építőmérnöki Kft. lett. A cég el is készítette a szombathelyi közúti és gyalogos hidak ellenőrzését. A hidakat állapotuk és a beavatkozás sürgőssége szerint négy kategóriába sorolták: a V jelzésű csoport a veszélyes állapotú hidakat tartalmazza, ezek esetében egy éven belüli beavatkozásra van szükség. Az S jelű kategóriába a két éven belüli felújítást igénylő hidak kerültek, míg a H-ba sorolt hidak esetén két éven túlra is halasztható a beavatkozás. Az N kategóriába pedig azon hidak kerültek, amelyeknél nincs szükség felújítási munkálatokra, ám ilyen besorolást egyetlen híd sem kapott.

A Speciálterv Építőmérnöki Kft. javaslatából kiderül, hogy a legtöbb közúti és gyalogos híd kisebb-nagyobb felújítást igényel, azonban a városi közgyűlés által az idei évre elfogadott út- és hídfenntartási keretből csupán kisebb felújítási munkálatokra  mint például korlátjavításra, burkolathibák lokális javítására  van lehetőség. Nem áll rendelkezésre elegendő forrás a hidak alapjainak, felmenő- és tartószerkezeteinek, illetve a szigeteléseinek javítására, felújítására.


A Speciálterv Építőmérnöki Kft. által elvégzett vizsgálatok alapján a város 52 hídjából négynél azonnali felújításra van szükség.

A Vak Bottyán utcai híddal kapcsolatos munkálatok engedélyezési terve elkészült, a felújítás várható költsége a tervező előzetes, szóbeli becslése alapján körülbelül bruttó 90 millió forint. A felújításig az önkormányzat egy 10 tonnás súlykorlátozó tábla kihelyezéséről gondoskodik. A Hunyadi úti híd felújítására körülbelül 100 millió forintot, a Pásztor utcai híd felújítására 60 milliót, míg a Szent István király utcai híddal kapcsolatos teljeskörű munkálatokra körülbelül 150 millió forintot kell költeni.

Továbbá a Bogáti fasor Gyöngyös Malom-árok közúti hídjának teljeskörű felújítása is szükséges, de erre a hídfővizsgálat még nem áll az önkormányzat rendelkezésére.


Az előterjesztés értelmében az elkövetkező évek költségvetéseinek összeállításánál figyelembe kell venni, hogy a város milyen ütemezéssel tudja elindítani a hídfelújításokat. 
 
A szombathelyi közgyűlés csütörtökön dönt a javaslatról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!