Egyre többen dolgoznának Ausztriában

Az IGR-projekt részeként tartottak tanácsadó napot a héten az MMIK-ban. Az érdeklődők a legfontosabb és legkényesebb munkajogi kérdésekre kaphattak választ.

Prófusz Péter

Az Európai Unió által támogatott IGR- Jövő a határtérségben projekt az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) Nyugat-dunántúli Regionális Képviseletének határon átívelő projektje, amelyet az unió mellett az Osztrák Munka-, Szociális és Fogyasztóvédelmi Minisztérium, a magyar állam, valamint az MSZOSZ finanszíroz. A projekt célja a burgenlandi és a nyugat-dunántúli munkaerőpiac integratív átalakítása, fejlesztése, valamint a munkavállalók tájékoztatása a munkaviszonyból származó jogaikról.

- Az osztrák partner szervezésében, hat jogász aktív munkájával hoztuk tető alá a rendezvényt, amelyet legutóbb tavasszal szerveztünk meg -  mondta Dallos Bertold, az osztrák projektoldal szervezőasszisztense. - Tapasztalataink szerint az érdeklődők nagy része már rendelkezik Ausztriában munkahellyel. Leggyakrabban a munkajoggal, a szociális juttatásokkal és a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban fordulnak hozzánk kérdéseikkel  folytatta.

Az osztrák munkaerőpiaci szolgálat  amely a hazai munkaügyi központ megfelelője  októberi adatai alapján Ausztriában összesen 25 ezer 588, míg Burgenland tartományban 9020 magyar munkavállaló dolgozik.

Dallos Bertold elmondta azt is, hogy az IGR-projekt részeként komoly hálózatépítő munkát végeznek: a magyar és az osztrák hatóságok mellett a szakszervezetekkel és az osztrák üzemi tanácsokkal is igyekeznek minél szorosabb együttműködést kiépíteni, a munkavállalók még hatékonyabb segítése érdekében.

- Az embereket komolyan foglalkoztatja a jövő május 1-jei átállás, hiszen attól kezdve Ausztriában megszűnik a munkavállalási engedély, vagyis a zöldkártya. Ez a már kint dolgozókat nem érinti, míg azoknak, akik a jövőben szeretnének a határ túloldalán elhelyezkedni, egyértelműen könnyebbséget jelent - hangsúlyozta dr. Szatmári Enikő, a projekt egyik jogásza. - A munkaszerződés megkötésével kapcsolatban a munkavállalók sokszor nem tudják, hogy a kontraktus nemcsak írásba foglalva, hanem szóban megfogalmazva is érvényesnek számít.
 


- Ez szokatlan a magyar emberek számára, és a kellő tájékoztatás hiánya miatt sokszor nem is tudják, hogy a szóbeli megállapodással már egyezséget is kötöttek - folytatta a jogász.  Ezt követően a munkáltató kötelessége a munkavállalót a társadalombiztosítási rendszerben bejelenteni, és erről a dolgozót írásban is értesítenie kell.

- A munkaszerződés felbontásáról azt kell tudni, hogy a munkavállaló abban az esetben sem mondhatja fel azt önkényesen, ha például a munkaadója kéthavi bérével tartozik, hiszen van egy meghatározott felmondási idő, amely ágazatonként eltérő - figyelmeztett dr. Szatmári Enikő. - A kollektív szerződés azonban  írásos formában  minden lényeges részletet tartalmaz, ezért a munkavállaló számára is megtekinthetővé kell tenni.

A projekt jogásza elmondta: a munkavállalók a nyugdíjigényüket csak ott tudják bejelenteni, ahol élnek, tehát a magyar lakhellyel rendelkező emberek nem kaphatnak Ausztriától nyugdíjat. A gazdasági válság Ausztriát is elérte, ezért egy ideje életbe lépett az a rendelkezés, amely alapján egy megüresedett munkahely esetén előzetes munkaerőpiaci vizsgálatot folytatnak. Ennek célja: kideríteni, hogy a térségben van-e olyan megfelelő végzettségű személy, aki az osztrák államtól munkanélküli segélyt kap. Amennyiben van, akkor elsőbbséget élvez más munkavállalókkal szemben.

- A magyar munkavállalók gyakran kérdeznek az osztrák adórendszerrel kapcsolatban is. Fontos tudnivaló, hogy az éves jövedelem 11 ezer euróig adómentes. Továbbá a munkaviszonyból származó jövedelmet  a magyar rendszerrel ellentétben  nem a dolgozó, hanem a munkáltató igazolja - folytatta a jogász.
 
Végezetül egy tévhitet is el kell oszlatnom: egyre több magyar gondolja úgy, hogy az ausztriai munkavállalláshoz nyelvvizsgára van szükség. Ezt törvény nem írja elő, ám a munkáltató feltételként jelölheti meg. Összességében azt szoktuk tanácsolni, hogy kellő nyelvtudás nélkül senki ne vágjon bele ausztriai munkába  zárta szavait dr. Szatmári Enikő.


FOLYAMATOS SEGÍTSÉGNYÚJTÁS
 Akik elszalasztották az ingyenes munkajogi tanácsadás első, szombathelyi állomását, még részt vehetnek a december elsején Sopronban, illetve a december hetedikén Jánossomorján rendezendő IGR-konzultáción. A három állomásból álló konzultációs turné mellett az érintettek a jövőben is feltehetik munkajogi kérdéseiket, akár személyesen is. Vas megyében a szombathelyi és sárvári MSZOSZ-irodában, valamint Burgenland tartomány több városában is igényelhető magyarnyelvű segítség. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!