2010.11.26. 12:04
Ehető és illatos adventi díszek: országos sikert is elértek a vasi virágkötők
Advent közeledtével az idén is nagy a sürgés-forgás a szombathelyi Herman Ottó Kertészeti, Környezetvédelmi, Vadgazdálkodási Szakképző Iskolában.
Már hagyomány, hogy az iskola végzős virágkötő növendékei készítik el a Szombathely Fő terére kerülő hatalmas adventi koszorút. Az idén az ünnepváró dísz a tavalyi alap felhasználásával, de új elemekkel gazdagodva készült. Mivel úgy látták, hogy a természetes anyagok túlságosan beleolvadnak a zöld alapba, ezúttal több fehéret csillagokat, hópihéket készítettek rá, hogy az összhatás levegősebb, csipke-szerű legyen.
A tizennegyedikes diákok ilyenkor hagyományos adventi koszorú készítésben is összemérik tudásukat. Az alapot az iskolától kapják, a többi kelléket pedig maguk vásárolják, cserébe mindenki hazaviheti a saját készítésű szobadíszt.
A fiatalok elmondták: a kötelező hagyományos elemek mellett ebben a műfajban is létezik divat. Az idén több ehető kellék: kókuszreszelék, mazsola, mézes puszedli, fűszer került a koszorú alapokra. Így jobban kibontakozhat a fantázia, ráadásul a gyertyagyújtás után átmelegedő alapanyagok kellemes illatot árasztanak.
Szokás az is, hogy eltérnek a hagyományos, kerek formától. A különdíjas Borbély Alexandra például egy karácsonyra feldíszített házikót készített koszorú gyanánt, növényi vesszőkből, zöldből, tobozpikkelyekből, hungarocell alapra.
Lénárd Eszter munkája a Néprajzi Múzeum adventi kiállításán ért el első helyezést. Az ő koszorúja tortát formáz, amiben szárított citrom, alma, fahéj, ánizs, lótusz, hikoridió, apró tobozok, színes gömbök és más fantáziadús ékítmények helyettesítik a piskótát és a krémet.
Seres Györgyi, a fiatalok felkészítő tanára elmondta: szabadon szárnyalhat a fantázia, az egyetlen megkötés, hogy az adventi koszorú vagy száraz anyagból, vagy olyan örökzöldből készüljön, ami szépen szárad meg és egészen szilveszterig mutatós marad.