Holtan találták meg a két másik eltűnt lengyel hegymászót is az Alpokban

Holtan találtak rá szerdán két lengyel hegymászóra, akik az osztrák Alpokban, a Grossglockner hegycsúcs közelében tűntek el napokkal korábban - jelentették be a hegyi mentők.

MTI

Az eredetileg öttagú lengyel csoportból egy harmadik férfi holttestére még vasárnap bukkantak rá, két másik hegymászónak nem esett baja. 

Mind az öten még szombaton indultak útnak a 3798 méteres csúcs felé, két csoportra válva. Ketten biztonságban feljutottak és a romló időjárási körülmények ellenére vasárnap visszaértek egy menedékházhoz. Miután társaikat nem találták ott, riasztották a mentőszolgálatot.

Hóviharok miatt a kutatás még vasárnap félbeszakadt és csak kedden délután folytatódhatott. Az akció sikerére szerdán már nem sok remény volt, miután a két eltűnt férfi négy éjszakát töltött nagy magasságban hóviharban az Alpokban.

A két hegymászót túlélő társaik beszámolói alapján és az elsőként megtalált holttest helyét tekintetbe véve egy ideig a csúcs alatt mintegy száz méterrel keresték, de végül mintegy ezer méterrel alacsonyabban, 2600 méter körül találtak rájuk. 

A kutatás során egy ideig reményt fűztek ahhoz, hogy az eltűnteknél lévő mobiltelefonok helyzetét helikopterről meghatározzák, de az időjárás ezt szerdán sem tette lehetővé. Az egyik hegymászó még vasárnap rövid szöveges üzenetet küldött az édesanyjának a telefonjáról és leírta, hogy lábtörést szenvedett, de kedden elvesztették a készüléke által sugárzott jelet.

A hegyi mentők elmondták, hogy a csoport jól felszerelten indult útnak, s hogy rendelkeztek tapasztalattal a Magas Tátrából és részben a Grossglocknerről is.

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!