Húszéves az Ungaresca Senior Táncegyüttes

Kettős jubileumot ünnepel ezekben a hetekben az Ungaresca: 20 éves lett a senior csoport, maga a nagy együttes pedig 55 esztendős. November 20-án és 27-én tartják műsoraikat.

Merklin Tímea

1990-ben jött az ötlet azoktól, akik család, munka miatt, idő híján abbahagyták az Ungarescában a táncot, hogy szívesen összeállnának egy senior csoportban, ahol kevesebb a próba a fellépés. Az országban akkor nem volt erre példa, magam sem hittem benne - mondja Horváth János Gedi, a seniorok vezetője, visszatekintve az elmúlt húsz évre.  Úgy kezdték, hogy felelevenítettek egy régi koreográfiát. Aztán rájöttek, hogy eljárt felettük az idő, már nem bírnak mindent eltáncolni, olyan koreográfia kell, ami a lábukra van írva.

Ez egy sikeres terv volt, mert az eltelt két évtizedben az Ungaresca Senior Táncegyüttese ötször nyerte el a Showtánc Európa Bajnokság folklór kategóriájának első díját. A szombathelyiek nyarat csináltak, mert utánuk az országban több senior együttes is alakult, ma már találkozóik vannak. Hatvan év fölöttiek a legidősebb táncosok. Van, aki harmincévesen jött át a seniorba, mert család, munka mellett kevesebb szabadideje van, de az itt elég.

A november 20-án, szombaton 19 órától az MMIK-ban tartandó Egy szép táncot jókedvemből című jubileumi műsorukra meghívták a körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes  senior csoportját (vezetője:  Antal László),  valamint Lentiből az Öreg Kerka Néptáncegyüttest. Fellép az Ungaresca is egy számmal. Lesz egy olyan közös szám, amikor több mint negyven táncos fordul-pördül együtt a színpadon: zempléni táncokat járnak együtt a seniorok az Ungarescával.

Hej, táncra, körbe-körbe címmel megy majd a nagy Ungaresca-műsor egy héttel később november 27-én, szombaton 19 órától, de ez nem az MMIK-ban, hanem az Agora  Művelődési és Sportházban lesz.

- Két félidős a műsor, az elsőben táncszínházi darabok lesznek, régi koreográfiákhoz viszonyulunk felújításokkal, a második rész csak folklór - tudjuk meg Horváth Győzőtől, az együttes művészeti vezetőjétől. - Nem ötvenöt évet öleltünk fel, hanem a közelmúltból elevenítettünk fel számokat, amik az együttes markáns arcát mutatják.
Ilyen például a zene nélküli Változó ritmusok, amit csak fiúk táncolnak, csattognak, csapkodnak, dobognak, vagy a csak lányok táncolta Szem meglátta, szív megverte koreográfia, ami Horváth Krisztáé. -

A Mekk Parais István koreográfiája, Horváth Győző táncolja, mint mindig 1990-ben ezzel nyertek nagydíjat. Láthatjuk Antal László: Hatalom című koreográfiáját, ami 1981-ben készült, amikor még kussolni illett, viszont a szolnoki néptáncfesztiválon díjat nyertek vele. (Egyik tétele volt a Mint oldott kéve kompozíciónak.)

A táncszínházi darabok egyik legjellegzetesebb koreográfiája a Boldog békeidők ez Horváth János Gedi munkája, amit a két világháború közti idők emlékére készített, a második világháborúba való bevonulás drámai képével zárul.

A második részben Pesovár Ernő Szatmári táncai lesznek 1970-ből, a seniorok Cigány csárdás táncolnak. Lesz szlavóniai karikázó, sárközi táncok, kalotaszegi román és magyar legényes, Vasi táncokkal zárnak.

Az Ungaresca táncanyaga unikális része a magyar kultúrának. Csak itt táncolják ezeket a táncokat, fontos őrizni, továbbadni. Nem véletlen, hogy az együttes műsorai több száz fős közönséget vonzanak napjainkban is, amikor nem tűnik divatosnak a néptánc. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!