Kelet-Ausztria: már csak jövő év végéig járőröznek katonák a határtérségben

A jövő év végéig fokozatosan leépítik az osztrák hadseregnek a keleti határtérségben teljesített járőrszolgálatát az osztrák kormány keddi döntése értelmében.

MTI

A kormány újabb egy évvel, 2011 végéig meghosszabbította az úgynevezett határőrizeti segédszolgálatot, de egyúttal arról is döntött, hogy a jövő év végén felszámolják azt.
   
2011 első felében még ezer fő marad a lehetséges legmagasabb létszám, július 1-jétől ötszáz főre csökkentik a keretet.
   
A volt schengeni határ térségében végzett katonai járőrszolgálat költségei az osztrák számvevőszék szerint évi 22 millió eurót tesznek ki. Hatékonyságát gyakran bírálták, elsősorban a magas költségek fényében. Alkotmányjogi aggályok is felmerültek a segédszolgálattal kapcsolatban, felmérések szerint a helyi lakosság többsége igényt tartott a katonák jelenlétére és a tartományok politikai vezetése is támogatta. A leépítés nem történt teljesen előzmények nélkül, Norbert Darabos védelmi miniszter a hónap elején bejelentette, hogy jövőre "karcsúbb" segédszolgálatot tervez.
   
Hans Niessl, a Magyarországgal szomszédos Burgenland tartományfőnöke (Osztrák Szociáldemokrata Párt - SPÖ) mindenekelőtt a lakosság biztonságérzetére hivatkozva érvelt a segédszolgálat szükségessége mellett. Niessl szerint a segédszolgálat felszámolása után több rendőrre lesz szükség a tartományban, hogy ne növekedjen a bűnözés.
   
A segédszolgálatot a vasfüggöny lebontása után, 1990-ben vezették be, a határsértések megakadályozása érdekében. Az először átmenetinek szánt missziót a schengeni határok 2007-es kiterjesztése után is évről évre meghosszabbították, de az előző időszaktól eltérően katonák azóta nem intézkedhetnek, csak jelentést tesznek a rendőrségnek.

Pálfy M. Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!