Királyi városnap Kőszegen: Szövényi István pályáját méltatták

A Királyi városnap Kőszegen hagyományosan a temetőben kezdődött szombaton, a városatyák ünnepi ülésével folytatódott, végül kiállítás megnyitásával zárult.

Némethy Mária

1648. november 6-án - III. Ferdinánd kegyelméből - , Vas megye egyetlen szabad királyi városává lett Kőszeg. A település életében oly jelentős dátumra emlékezve minden évben november 6-án Királyi városnapot ünnepelnek, amely szól Kőszeg gazdag történelméről, kiváló személyiségeiről.  

Az idén a 100 éve született Szövényi Istvánnak, Kőszeg díszpolgárának élete, munkássága állt a városnap középpontjában. A kiemelkedő tudományos munkát végző történész, az önzetlenségéről közismert tudós örökre beírta nevét Kőszeg történetébe.

A hagyományoknak megfelelően most szombaton is a temetőben, a város jeles személyiségei, díszpolgárai sírjainak megkoszorúzásával, megemlékezésekkel kezdődött az ünnep. Szövényi István sírjánál Keszei Balázs, a gimnázium igazgató-helyettese beszélt, emlékezett. A város közéletében oly fontos szerepet játszott egykori alpolgármesterről, Hauer Tamásról Básthy Béla alpolgármester, Kincs István apátról, íróról Váradi Szilárd  városi képviselő, dr. Gyöngyös Endréről, a város második világháború alatti polgármesteréről Huber László polgármester emlékezett meg.

A Jurisics-vár lovagtermében, az ünnepi képviselő-testületi ülésen Fiatalok Kőszeg művészeti csoportjaiban címmel Krisztik Judit és Szalai Gréta, a Jurisich Miklós Gimnázium tanulói tartottak előadást.

Ezután  Szövényi Istvánról fia, ifj. Szövényi István személyes hangú előadását hallhatták az érdeklődők, majd  a város rangos kitüntetéseinek átadása következett. Kőszeg Város Európai Kapcsolataiért Kitüntető Oklevelet kapott Prof. Erwin Birnmeyer, Kőszeg Városért Díjat Stipkovits István, Pro Communitate Díjat Hani Tibor és Várkonyi Botond.

A városnap zárásaként a Szövényi István emlékkiállítás megnyitója következett a Vármúzeum déli szárnyában. Megnyitó beszédet mondott dr. Bariska István történész, Kőszeg díszpolgára. A kiállítás november 9-e és 14-e között között kőszegieknek ingyenesen látogatható.

Szövényi István (1910-1986) Kőszegen töltött diákévek után Szegeden magyar-latin szakon végzett. 1948-tól a Jurisich gimnázium tanára lett. Öt évvel később már a tanítás mellett a városi múzeumot is ő vezette. Több kiadvány fűződik nevéhez. Legnagyobb műve az 1962-1983 között hét kiadást megért Kőszeg útikönyve. Neki köszönhető, hogy Chernel István, illetve Chernel Kálmán munkássága megőrződött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!