Új köntösben a szentgotthárdi barokk templom

Ismét teljes pompájában ragyog külsőleg a szentgotthárdi barokk templom. Nyolcvan millió forintba került a megújulás, ami az egyházmegyének és a hívek adományainak köszönhető.

Szenkovits Péter

Másfél év alatt újult meg külsőleg az ország harmadik legnagyobb barokk ciszterci temploma. Megerősítették a külső vakolatot, megtörtént a színezés. - Az oldaltető, a homlokzat és a torony is megújult, valamint restaurálták a kődíszeket, - szobrokat is, - mondta el érdeklődésünkre Rimfel Ferenc  helyi plébános. Kicserélték a nyugati homlokzat ablakait, a bejárat fölött lévő színes üvegablakot is restaurálták. A lábazat süttői kőből készült el. Az északi oldalon a templom melletti sétány is nagyon szép lett.

A második világháborúban szétlőtt Szent Pál szobrot pótolták, három méter húsz centi magas. A faragványt Szűcs László pomázi művész-restaurátor készítette el, a kőszobrokat, -díszeket is ő restaurálta. Az üvegablakot a szombathelyi Gaál Gyula újította fel, a tetőfedés a helybeli Németh László érdeme, a kőművesmunkákat a zalaegerszegi Németh Antal végezte csapatával. A külső felújítás nyolcvanmillió forintba került. A pénzt  az egyházmegye és a  hívek adták össze.

 A külsőleg megújult templomot  Veres András megyéspüspök szentelte fel, a hívek zsúfolásig megtöltötték az  istenházát. A főpásztor  prédikációjában  kiemelte, hogy milyen nagy munka volt a felújítás, köszönetét fejezte ki Rimfel Ferenc atyának és az egyházközség tagjainak.

Bana Tibor országgyűlési képviselő, a Jobbik Vas megyei elnöke a Parlamentben két módosító indítványt nyújtott be a költségvetési törvényjavaslathoz  a szentgotthárdi templom belső restaurálása ügyében. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!