Belvárosfejlesztő program: végigfotózta Szombathelyt

Bodorkós András indult útnak egy fényképezőgéppel, hogy művészi idénnyel dokumentálja Szombathely jelenlegi építészeti különlegességeit. Kiderül, milyen a város épületeinek díszítése, ornamentikája és nyomornamentikája.

Merklin Tímea

Bodorkós András elkészült képeit a Pannónia Étteremben mutatta be a héten egy vetített képes előadás keretében dr. Gálig Zoltán művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója. A rendezvény a Savaria Tendency Art Group Egyesület belvárosfejlesztő programjának utolsó összejövetele volt, ahol egy kamarakiállítás emelte ki a sorozatból a legszebb képeket.

Amikor Bodorkós András  végigfotózta a várost, nemcsak a gyönyörű épülethomlokzatokat, kovácsoltvas kapukat vette észre, hanem a felújításra szoruló, romos maradványokat is, felfelé álló rossz kilincset, csak tervezett gipszforma árválkodó tartóvasát. Az Óperint utcában szabadkőműves jelet talált az egyik házon, a Körmendi úton visszapillantó tükröt az ablakban, és egyáltalán a restaurációk legkülönbözőbb változatait.


Gyakran megesik, ha egy háznak két tulajdonosa van, hogy az egyik fele felújított, a másik fele nem. A fotók sokszor nemcsak az épületeket mutatják, hanem az ott élőket is: vagyis az építészeti környezetünk téma alapkérdése megfordítható: milyen az az emberi környezet, ahol ezek a házak léteznek. Az életképek közé számítható az a fotó is, amelyik egy romos ház együttélését mutatja egy fával. Az esten sok olyat láthattunk, ami mellett elmegyünk a mindennapokban sietve dolgaink után. A fotósorozat az ornamentika és a nyomornamentika együttélését mutatja.

Végül Szabó Gábor mondott pohárköszöntőt, minthogy a belváros-rehabilitációs program az ő polgármestersége idején indult. Kiemelte: a szépségek mellett meg kell látni a groteszk furcsaságokat is, és van, amit nem is kéne felújítani, csak archiválni, hiszen eltűnne például az a szabadkőműves szimbólum, amit most kuriózumként tarthatunk számon.

- Hiányozni fog, ha nem folytatódik a Savaria Tendency Art Group programja, amit a belvárosfejlesztés kulturális kísérőrendezvény sorozataként kitalált - mondta Szabó Gábor.  Annak a pénznek, amit malterra, kőművesre költöttünk, annak 1,5 százalékát adtuk kultúrára, és ebből nemcsak a Savaria TAG Egyesület, hanem a TIT is részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!