Megkezdődött a gyilkossággal vádolt volt rendőr és társainak büntetőpere

Megkezdődött a gyilkossággal vádolt volt rendőr, E. Gábor és 9 társának büntetőpere a Fővárosi Bíróságon pénteken; az arab pénzváltók elleni támadások miatt állását vesztő egykori főtörzsőrmester részben bűnösnek vallotta magát.

MTI

A vádlott részletes vallomást tett a bíróságon, de a nyereségvágyból elkövetett emberölés ügyében nem kérdezték, mert a bűncselekményben érintett két másik vádlott orvosi igazolással kimentette magát a tárgyalásról. Beszélt azonban egy másik, 2009 júliusában elkövetett rablásról, amely során megütötte a kiszemelt áldozatot, egy egyiptomi pénzváltót.   

"Magam sem tudom, hogyan jutottam idáig" - fogalmazott a 26 éves fiatalember a bírónak arra a kérdésére, hogy mi vitte rá rendőrként a bűncselekményre. Mint a vádlott hozzátette: az anyagiak motiválták, de ez szerinte sem elég indok. Beszélt a karrierjéről is, miszerint 2006-ban, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat járőreként kezdte a rendőri pályát, majd vizsgáló lett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. Mint mondta, szeretett volna nyomozó lenni, ez sikerült is neki. A bűncselekmények idején a X. kerületi Rendőrkapitányságon teljesített szolgálatot. 

Az első vádpont szerint a volt rendőr és két társa 2009 nyarán abban állapodtak meg, hogy külföldiek kirablásával szereznek pénzt, mert azok nem tesznek feljelentést. Arra jutottak, hogy a legkisebb kockázattal a legnagyobb zsákmányt arab pénzváltóktól szerezhetik. Ezért figyelni kezdték a Józsefvárosi piacot és a Keleti pályaudvar környékét, hogy kik lehetnek az áldozataik.

E. Gábor azt vallotta: társaival egy szórakozóhelyen ismerkedett meg, nem kellett győzködni őket a bűncselekmények elkövetéséhez.

Az első sértett egy egyiptomi állampolgár volt, akinek szokásait hozzávetőleg egy hónapon keresztül figyelték meg. A támadás 2009 júliusában történt, a volt rendőr és egyik társa teleszkópos fémbotokkal rontott az egyiptomi férfira, akitől mintegy 7,5 millió forint értékben vettek el forintot, valutát. A kár nem térült meg.

Egy másik vádpontban a volt rendőrt azzal vádolják, hogy 2009 decemberében egy másik pénzváltót rabolt ki. A bűncselekmény során a tőrkéssel védekező sértettet fejbe lőtte, s az arab férfi azonnal meghalt. Az áldozattól az elkövetők 45 ezer amerikai dollárt zsákmányoltak. Erről a vádpontról a per pénteki tárgyalásán nem esett szó, mivel két vádlott orvosi igazolással kimentette magát.

E. Gábort lőszerrel való visszaéléssel, továbbá fogolyszökéssel is vádolják. Utóbbival azért, mert a gyilkosság utáni elfogásakor kiugrott az ügyészség Belgrád rakparti épületének második emeleti ablakából. Ezzel kapcsolatban a vádlott azt mondta: nem szökni akart, hanem végezni magával. A fiatalember egy autóra esett, medencecsonttörést szenvedett, a pénteki tárgyaláson is többször az oldalát fogta vallomástétel közben. 

A rendőrség tavaly decemberben, a fiatalember elfogásakor közleményben fejezte ki, hogy a budapesti rendőri állományt mélyen megdöbbentette kollégájuk ügye, s egy emberként ítélték el tettéért. E. Gábor szolgálati viszonyát akkor azonnal hatállyal megszüntették.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!