Mit hozott 2010? - Kecskés, Grünwald, Barták

Vajon kinek mit hozott ez az év? Erre voltunk kiváncsiak, amikor többeket megkérdeztünk, érdeklődtünk. Méghozzá közéleti és személyes történéseiről. A kép változatos. Hogy mi történt velem, mi volt fontos számomra 2010-ben?

Kozma Gábor

- Talán az, hogy a családom egészséges és mindenki teljesíti azt, amit maga számára kiszabott és fontosnak gondol - fogalmaz dr. Kecskés László, aki több mint 25 éve vezeti a Markusovszky Kórház Mellkassebészeti Osztályát. - Amely megelőzte az egyetemi mellkassebészeteket és az első számú vidéki szakcentrummá nőtte ki magát. Kecskés  László főorvos számos hazai és nemzetközi orvostársaság, szervezet tagja.Idén Japánba is eljutott, az ottani sebésztársaság meghívottjaként Yokohamában előadást tartott egy általa kidolgozott műtéti eljárásról. Kitűnő szakembergárdát nevelt  és gyűjtött maga köré. Olyanokat, akik, mint mondja, a hátukon viszik az osztályt.
  
- Feleségem, a kórház Központi Sterilizáló vezetőjeként munkája és a családanyai teendők mellett másoddiplomázik jövőre a Nyugat-magyarországi Egyetem Egészségügyi menedzser szakán. Nagylányom, Gabriella, aki gyermekgyógyász szakorvos, megfertőződött apja foglalkozásának szellemével, és mint frissen másod szakvizsgázott fül-orr-gégész szakorvos, operál. Gergő fiam a Budapesti Műszaki Egyetem másodéves villamosmérnök hallgatója. Kisebbik lányom Kinga, a Semmelweis egyetem elsőéves orvostanhallgatója. Nálunk, úgy tűnik,  a lányok követik az apjukat - nevet fel.

A főorvos szerint nem könnyű ezt az évet összegezni.

- Látva az egészségügy nyomorúságos helyzetét és a benne dolgozó szakemberek erőfeszítéseit, hogy a sanyarú körülmények között is megfeleljenek hivatásuknak, a gyógyításnak, nem lehetek maradéktalanul elégedett. Valamikor a 90-es évek elején mások voltak a reményeim és várakozásaim. A nehéz időkben még fontosabbakká váltak számomra azok  barátságok, emberi kapcsolatok, jóízű beszélgetések, amelyekre a Rotary Club valamint az Első Európai Borlovagrend tagjaként is lehetőségem nyílt. Másrészt, optimista-realista alapállású emberként feltétlenül bízom abban, hogy mindannyiunk összefogásával az ország is kimászhat a bajból és akkor az egészségügyben dolgozóknak és nem utolsósorban emiatt a lakosságnak is jobb lesz - fogalmaz.

Grünwald Stefánia az AGORA kulturális komplexum vezetője. Aki ismeri az tudja, hogy a csinos, törékeny szőke hölgy rendkívül nagy munkabírású, ráadásul precíz és kitartó, legyen szó  rendezvényről, pályázatról, tárgyalásokról. Bebizonyította ezt már korábban is:  önkormányzati  kulturális  mendzserként szervezte Szombathely élprogramjait. Ha valaki, ő csak tudja, hogy miként búcsúzunk az éppen aktuális óévtől. Hiszen az AGORA ekkor is programok sorát kínálja. De milyen is az ő 2010-es mérlege?     

- A hivatásomat tekintve nagyon mozgalmas, fárasztó évet tudok magam mögött, de ebbe a fáradtságba jóleső érzés is vegyül: büszke vagyok az AGORA ezévi teljesítményére  mondja mosolyogva.   A több, mint 2700 sikeres rendezvény, és  félmilliónál is több elégedett látogató úgy gondolom, önmagáért beszél. Annak ellenére, hogy a gazdasági válság negatív hatásai először mindig a kulturális területet érintik,  óriási kihívás volt  a már megszokott színvonalat megtartani, sőt  überelni,  de ez sikerült.  Szombathely és a környék lakossága  nem szenvedett hiányt  a nívós események, neves előadóművészek, igazi  nagyágyúk tekintetében  fogalmaz, hozzá téve: nem lesz ez másként szilveszter éjszakáján sem, ahol a Fő térre és az MSH-ba is várják a látogatókat.
 
- Öröm számomra, hogy  megújult az AGORA működtetésében álló Savaria Mozi épülete, és a Sportház  parkettagondjai is megoldódtak ezévben.  Kiváló munkát végeztek a Tourinformban tevékenykedő kollégáim is, nekik köszönhetően az iroda idén is a legjobbak között végzett az országos megmérettetésben.  Mint magánember, keresztlányom mellett arra vagyok leginkább büszke, hogy sikerült betartanom az újévi fogadalmamat. Jobban odafigyelek az egészségemre, ennek érdekében többet mozgok, nagyon lelkiismeretesen, heti három alkalommal járok spinning-edzésre, ami, ha valami miatt kimarad, igazán hiányzik. Ez a pörgés kell ahhoz, hogy a munkával járó sebességet tartani tudjam  nevet fel.

- És a fogadalom? A 2011-es  fogadalmam a nyelvtanulás lesz, így jövőre már olaszul kívánok Boldog új évet mindenkinek!

Barták Balázs szombathelyi egyetemi tanár, rádiós, gourmand, és jó a humora.
 
- Kifejezetten olyan év volt, amelytől előre tartani lehetett. Sok jó így aztán nem is mondható el róla. Kapjon hát még egy utolsó esélyt. Futás a négy-öt házzal odébb található barátságos pincébe. Nem is okoz csalódást. A húsleves  gazdagon talán a legfinomabb az idén kóstoltak közül. Persze a szárított, őrölt csípős paprikát a házigazda még mindig nem szerezte be. Finoman csúszik a Konyári féle Chardonnay is, csak egy kicsit volna hűvösebb. Elragadó a hölgykoszorú, de házas ember nem sokra megy vele. Az egész év egyetlen estébe sűrűsödve. Valahogy mindennel akad valami baj. Kivéve talán a desszert tökéletességét. Nem is az a kérdés, milyen volt ez az esztendő. Inkább az, mi jön ezután. A szombathelyieknek desszertként legalább megadatott a megkérdőjelezhetetlen öröm: áll a színház! S ez a tény meghozza talán a többi jót is.

A fordulat éve a politikában  

Ez az esztendő gyökeres fordulatot hozott a politikában, a társadalomban. Jelezte, hogy teljesen megváltozott körülményekre kell számítanunk Milyen esztendő volt 2010? Ebben az évben két választást is rendeztek Magyarországon. Az országgyűlésit példátlan módon kétharmados többséggel a Fidesz-KDNP koalíció nyerte meg. Orbán Viktor lett a miniszterelnök. A vezetésben új arcok tűntek fel, s olyan régi harcosok, mint Pokorni Zoltán, vagy Áder János, Deutsch Tamás kimaradtak, más szerepet kaptak.

Ebben az évben derült ki végleg, hogy nincs azonnali, sem középtávú gyógyír a devizahitelesek problematikájára. Ez több mint 1 millió embert érint, ráadásul a középosztály tagjait. Hogy mi lesz velük azt nem tudni, mentő ötletek sorra születnek, de az átfogó koncepció még hiányzik.

Ebben az évben minden korábbinál kevesebben mentek el külföldre nyaralni. Csökkent a Horvátországba utazók száma is. Kettős folyamat éreztette, hogy a válságnak még korántsincs vége: csökkentek a jövedelmek, emelkedtek az árak, nem sikerült leszorítani az inflációt. Jó lenne ezt a terhet jövőre nem cipelni, de ez illúzió.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!