Újabb EU-s segélyszállítmány érkezett Vas megyébe

A tavaszi után megérkezett az Európai Unió újabb élelmiszer segélyszállítmánya megyénkbe. Lisztet, spagettit és morzsolt kukorica konzervet kapnak a rászorulók, akiknek a plébániai karitász munkatársai juttatják el csomagokat.

Némethy Mária

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) októberben, az őszi forduló keretében elkezdte kiosztani az Európai Unió által finanszírozott élelmiszersegélyeket. A program keretében a segélyszervezetek közreműködésével év végéig tart majd az élelmiszerek osztása.
 
Az ország összes megyéjére, a mintegy 2 600 településre kiterjedő program végrehajtását az MVH koordinálja. Az idén négy segélyszervezet, a - Gyermekétkeztetési Alapítvány, a Katolikus Karitász, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai - teszik lehetővé, hogy a nehéz helyzetben élők élelmiszerhez jussanak. A mostani osztás során 3 600 tonna liszt, 4 300 tonna tészta és egyéb élelmiszer jut el több százezer magyarországi rászorulóhoz. 
 
Az idén ötödik alkalommal nyerte el a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pályázatát, melyet a Közösség legrászorulóbb személyeinek intervenciós készletekből származó élelmiszerekkel történő ellátása címmel indított.  Ennek értelmében magyar gazdáktól az állam Európai Uniós-s forrásból felvásárolja az alapanyagot, majd abból a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal közbeszerzési eljárás útján különböző termékeket gyártat. Ezek érkeztek-érkeznek Szombathelyre.

Öt éve vesz részt az Európai Unió élelmiszersegély programjában a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. Az idén tavasszal már volt egy élelmiszerosztás az egyházmegyében.
 
- Hétfőn és kedden, valamint jövő hétfőn összesen nyolc kamionnyi élelmiszer érkezett-érkezik Szombathelyre, ahonnan a plébániai karitászosok szállítják el autókkal a településre az élelmiszert, s osztják ki a rászorulóknak négy napon belül - mondta el a Szombathelyi Egyázmegyei Karitász munkatársa, Rácz Attila.

Lisztet, spagetti tésztát és morzsolt kukorica konzervet osztanak szét, juttatnak el a Szombathelyi Egyházmegyében 179 településre, 8 ezer családnak. Mintegy 26 ezer ember örülhet karácsony előtt a 18-20 kilós  élelmiszer adománynak. Rácz Attila közölte még: a hétfői szállítmányból kapnak majd a szombathelyiek, négy nap alatt jut el a csomag a családokhoz. Még egy fontos információ: liszt sajnos nem jut minden csomagba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!