Vas Megyei Önkormányzat: összevonások, leépítések jöhetnek

Költségei csökkentése érdekében a megyei önkormányzat felülvizsgálja jelenlegi intézményi struktúráját. Erőteljesen csökkentik az önként vállalat feladatok ellátását. Kedden délelőtt tárgyalt a megyei önkormányzat Szombathellyel a közös fenntartású intézmények jövőjéről és a Markusovszky kórház székhelyének visszahelyezéséről.

Erős D. Zoltán

A megyei önkormányzat központilag szabályozott forrásai jövőre, az ideihez képest várhatóan 100 millió  forinttal emelik a bevételeket.

Ennek túlnyomó része az öröklés, illetve ajándékozás illetékmentessé tétele miatt vártható illetékbevétel kiesést kompenzálja. A normatív támogatás növekedése ugyanakkor nem nyújt fedezetet a visszterhes vagyonátruházási szerződések csökkenése miatt kieső bevételre. Ez azt eredményezi, hogy mintegy 300-350 millió forinttal kevesebb lesz az idei tervezettnél az illetékbevétel. A közszférában béremelést nem terveznek, ám a nyugdíjak  növekedése miatt a szociális intézmények működési bevételei valamelyest nőhetnek.
 
A megyei önkormányzat jövő évi költségvetésének összeállításnál meghatározó szerepe van az eddig felhalmozott működési hiánynak.

Ennek nagysága az idén valamivel meg is haladja az 1 milliárd  forintot, annak ellenére, hogy 2010-ben is jelentősen, több mint 500 millió forintos nagyságrendben csökkentették a kiadásokat. Ennek eredményként 133-al csökkent az önklormányzatnál és intézményeinél foglalkoztatható köztisztviselők, közalkalmazottak száma.
 
A felhalmozódott adósságállomány a működésben az idén már napi finanszírozási gondokat okozott.  A likviditási feszültség  folyamatosan növekedett. A működési hiány az idén elérte a költségvetési szerveknek adott felügyeleti támogatás 25 százalékát. Ez már olyan nagyságrend, hogy megközelíti az önkormányzat hitelképességének felső határát. Ezért a közgyűlés állást foglalt arról, hogy 2011-ben az eladósodás további növekedésének megállítása érdekében az önkormányzat 3 milliárd 360 millió forintos bevételeit maximum 100-150 millió forinttal haladhatja meg a hivatalnak és a többi költségvetési szerveknek nyújtott felügyeleti támogatások összege.
 
Az előzetes számításaik szerint - a jelenlegi struktúrában - 1,6 - 1,7 milliárd forint hiánnyal számolhatna az önkormányzat. A közgyűlés a hiányt  900-1000 millió forintban maximálta, s meghatározta azokat a teendőket, amelyek nyomán a költségszint a kívánatos értékre csökkentehtők.  
 
Így spórolnának

A működési hiány elérte a támogatás negyedét. A megyei önkormányzat differenciáltan - a 2010. évi összeg 7-10 százalékával - csökkenti az egyes intézmények felügyleti támogatását.

Áttekintik a Szombathellyel közösen fenntartott intézmények gazdasági integrációjának lehetőségét.

Megvizsgálják a hasonló jellegű intézmények szervezeti összevonásának feltételeit, valamint az ezekben rejlő megtakarítási lehetőségeket.

Tárgyalásokat kezdeményeznek az érintett városokkal a múzeumok esetleges átadásáról, valamint a normatíván felüli hozzájárulást kérnének azoktól az önkormányzatoktól, amelyek középiskoláit a megye működteti.

OLDALTÖRÉS: Szombathely-Vas megye egyeztetés: megszűnő közalapítvány

Egyeztető tárgyalás a város és megye vezetése között

Egyeztető tárgyalás a város és megye vezetése között

Egyeztető tárgyalás a város és megye vezetése között

Ma reggel tartotta a megyeháza címertermében soros ülését Vas Megye Önkormányzatának Közgyűlése és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése Egyeztető Bizottsága, mely napirendre tűzte a többi közt a gyermekvédelmi támogatás kérdésének rendezését és a Markusovszky kórház székhelyének áthelyezését.

A felek első napirendi pontként tárgyalták meg a gyermekvédelmi szakellátási megállapodás teljesítésének kérdését. Hangsúlyozták, az ellátott gyermekek érdekeit kell szem előtt tartani, ennek megfelelően törekedtek a mihamarabbi megegyezésre. Így megállapodtak abban, hogy a megyei önkormányzat 3 hónapra szünetelteti Szombathely Megyei Jogú Várossal szemben elindított bírósági keresetét, és ez idő alatt a vitás kérdéseket rendezik.

Nem tartják fenn a jövőben a Vas Megyei Közoktatási Közalapítványt – határoztak az egyeztető bizottságon a felek. A két önkormányzat szűkös költségvetése indokolta a döntést. 

Az ülésen szó esett a közös fenntartású intézmények 2011. évi finanszírozásának lehetőségeiről is. A felek kezdeményezték a közös fenntartású intézmények körének átgondolását, mivel a társulási megállapodás aláírása óta számos új intézmény – Weöres Sándor Színház, Iseum, Agora – létesült a megyeszékhelyen. Azt is leszögezték, hogy a közös fenntartású intézmények közül számos – mint például a Szombathelyi Képtár, a Savaria Szimfonikus Zenekar – olyan értéket képvisel, mely pótolhatatlan mind a megye, mind Szombathely város életében.

A Vas Megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt. székhelyének Szombathelyre való áthelyezését a megyei közgyűlés következő ülésén tűzi napirendre – jelentette ki Marton Ferenc alelnök. A javaslatot egyhangúlag jóváhagyta a bizottság.

Vas Megye Önkormányzatának Közgyűlése és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése Egyeztető Bizottsága következő ülését már Szombathely fogja összehívni. 2011-től – a megállapodás szerint – dr. Puskás Tivadar polgármester tölti be a bizottság soros elnöki tisztségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!