Hetente háromszor etetik az erdei vadat Farkaserdőn

Hetente háromszor etetik a vadat a Szombathelyi Erdészeti Zrt-hez tartozó Farkaserdőn. Szénát, lucernát, silót és szemes kukoricát kapnak az állatok.

Nagy Ildikó

Hetente háromszor- hétfőn, szerdán és pénteken - etetik a vadat a Farkaserdőn. A vaddisznók szemes kukoricát, a szarvasok és őzek silót, szemes kukoricát, szénát és lucernát kapnak. A szarvasoknak az etetőkbe helyezik ki a téli élelmet, az őzek pedig a fákra felkötözött kis bálákból falatozhatnak - tudtuk meg Varga Ákostól, a Káld melletti  Farkaserdőt kezelő Szombathelyi Erdészeti Zrt. hivatásos vadászától.

A hatezer hektár erdőből és ugyanennyi mezőből álló területen nyolcszáz mázsa szemes kukoricát, ötven mázsa lucernát és száz tonna silót helyeznek ki a tél folyamán a vadászok és az erdészek. A társaságnak az erdő szomszédságában 230 hektárnyi vadföldje is van, ezeken a területeken kukorica, cirok és zab termett, e lábon hagyott termények nagy részét azonban mostanra már efogyasztották az állatok.

- A téli eledelnek szánt takarmányt mezőgazdasági gépekkel terítik az erdőben, hideg időben, fagyott talajon ez nem okoz különösebb problémát, ám a felázott földön még az erdészeti járművek is nehezen tudtak közlekedni - mondta el érdeklődésünkre Varga Ákos, akitől azt is megtudtuk, hogy az állatok már tudják, mikor érkezik az élelem, és az etetők környékén várják a szállítmányt.

- A területünkön nincs sem patak, sem folyó, így a vad kénytelen maga felkutatni az ivóvizet. Van ugyan hat napelemes kútunk, ám azok  értelemszerűen  télen nem működnek. Az állatok azonban nagyon leleményesek, és  megoldják a problémát: a belvizes, befagyott részeken például feltörik a jeget, hogy csillapítani tudják szomjukat  - tette hozzá a Farkaserdő hivatásos vadásza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!