Megyei-városi bál 2011: kivilágos-kivirradtig vigadtak (képgalériával)

Szombaton hét órától folyamatosan érkeztek az elegáns vendégek a szombathelyi Tó vendéglőbe, a rendszerváltás óta immáron tizenharmadik alkalommal megtartott megyebálra. Az eseménynek az adott külön jelentőséget, hogy először rendeztek megyei-városi bált.

Erős D. Zoltán

A vendégeket Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, valamint Osztrosits Katalin, Vas Megye Szépe fogadta. Erre az estére az egész Tó vendéglőt a bálozók vették birtokba. A földszinti részen közéleti kávézót alakítottak ki, gondolva a dohányosokra, valamint azokra, akik bál zsivajától félrevonulva kívántak külön megbeszéléseket folytatni. Az emeleti bálteremben nagy körasztalok mellett foglalta helyet a vendégek. Nyolc órára mindenki elfoglalta a helyét. Telt ház volt, a szervezőktől azonban megtudtuk, az előzetes hírekkel ellentétben, aki igényelt, mindenkinek tudtak belépőt biztosítani. Az est díszvendége, dr. Hende Csaba, a Magyar Köztáraság honvédelmi minisztere volt, aki köszöntőjében arról beszélt, hogy az egységben az erő, s ez megnyilvánul a bál megrendezésében is.

- A megye és Szombathely előtt álló feladatok összefogással sikerre vihetők. Az egységből kell az erőt meríteni ahhoz, hogy a közjó érdekében eredményesen tudjunk munkálkodni - mondta.

Arra buzdította a bálozókat, hogy vásároljanak tombolát, mert ezzel a megyei gyermekintézményeket támogatják.

- Egy furcsa évet hagytunk magunk mögött - mondta Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke. - Voltak jó, és voltak rossz dolgok is. A nehézségek ellenére azonban tovább gyarapodtunk.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere arról beszélt, hogy 2011 történelmet ír Vas megyében. A legújabb korban a megye és a város még nem tartott együtt bált. A polgármester szerint nagyon fontos, hogy mindannyian úgy érezzék, hogy Magyarország, Vas megye és Szombathely úgy lehet erős, ha összefognak, és mindannyian jót akarnak. Ennek eredménye lehet, hogy a város, a megye és az ország gazdagodása, s az, hogy a polgárok jól érezzék magukat. Ennek eredményeként visszaérhetünk arra morális magasságra, amit elveszítettünk néhány éve, évtizede. Ez teszi a társadalmakat igazán emberivé, fejlődőképessé.

A Lorigo TSE nyitó tánca olyan kedvet csinált a bálozóknak, hogy szinte hajnalig folyamatosan telt ház volt táncparketten. Ebben partner volt a megyebálok hagyományos zenekara, a Spektrum, amely igazi tánczenét, régi és új dalokat egyaránt játszott. A közös bálon jelen voltak olyan személyiségek, akik eddig vagy a megyei, vagy csak a városi bálban vettek részt. A szombathelyiek mellett voltak celldömölkiek, sárváriak, szentgotthárdiakat, de érkeztek vendégek a megye más településeiről is. A bálozók között láttuk Harangozó Bertalant, a megyei kormányhivatal vezetőjét, prof. dr. Nagy Lajost, a Markusovszky kórház vezérigazgatóját is. A svédasztalos vacsorához dr. Veres András szombathelyi megyés püspök mondott asztali áldást. A finomságok elfogyasztása közben Horváth Meggie énekelt. Az étkezés lezárásához pedig hegyháti pálinkákat kóstolgathattak a vendégek, s nagy sikere volt a sztárvendégként fellépő Vivat Bacchus együttesnek is.
 
Éjfélkor volt Az év vasi embere 2010 választás eredményhirdetése. Dr. Horváth Boldizsár, a Vas Megyéért Egyesület elnöke bejelentette, hogy a kuratórium tagjai egyhangúlag Sill Aba Ferenc ferences atyának ítélték a díjat. Elmondta, hogy a díjazott 2010 nyarán tartotta meg gyémántmiséjét. 1946-ban került papi tanulmányai kapcsán Vas megyébe. 1950-ben szentelték pappá, aztán a legkülönbözőbb helyeken szolgálta az egyházat, s nem csak azt, hanem az egyházzal összefüggő tudományt is. Életpályája, emberi működése alapján érdemelte ki ezt az elismerést, mondta a kuratórium elnöke. Sill Aba Ferenc úgy nyilatkozott, hogy érdemtelennek tartja magát a  kitüntetésre, ám köszöni a méltatást, s azok bizalmát, akik rá voksoltak. Elmondta, azon munkálkodik, hogy a ferences templom mellett található Szűz Mária szobrot, amely a város legrégebbi szobra, restauráltassák. Ehhez ajánlotta fel a címmel járó százezer forintot.

Sokan megfogadták a tanácsot, s vásároltak tombolaszelvényeket, s támogatták ily módon több százezer forinttal a vasi gyermekintézményeket. A nyeremények között több érdekesség is akadt. Így például az egyik nyertes elmehet hatodmagával egy egynapos kemenesaljai lovas kocsikázásra, míg egy másik - egyebek mellett - a Velence térségében zajló vasútfelújítás megtekintésére kapott meghívót.

Kis ízelítő az ételkínálatból
 
- Az előételeknél  ötféle saláta közül választhatott, valamint Újházi tyúklevest kanalazhatott a közönség.
 
 - Nagy sikere volt a vargányás barnamártással tálalt rozmaringos kacsamellnek, a pezsgős malacsültnek, a parajágyon felkínált citromos lazackockáknak, s szarvaspörköltnek. Utóbbihoz dödölle járt.
 
 - A desszertkínálat ötféle édességből állt. Volt csokoládés-mogyorós narancshab, aprósütemények, csokoládékrémes kókusz- , kivis gyümölcs-, valamint tiramisu torta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!