Szenátorok klubja: egyesületet alakítanának a volt szombathelyi képviselők

Az elmúlt héten tíz volt szombathelyi képviselő, közte egykori alpolgármesterek, bizottsági elnökök, tanácsnokok találkoztak. Úgy döntöttek, hogy megalakítják a Szenátorok klubját.

Kozma Gábor

A kezdeményezés eddig példa nélkül álló Magyarországon. Ez egyben jelzi a társadalom megosztottságát is. Ha sikerül a többnyire első ciklusos, volt városi politikusok terve, akkor valamiféle reményt adhat az együttműködésre az eltérő  világlátás, ideológiák  mentén.

Mint megtudtuk, a leendő klub tartózkodna a pártpolitikától, s nem működne helyi árnyékkormányként, vagyis  a mostani testület alternatívájaként. Ugyanakkor véleményt nyilvánítana a várost érintő, stratégiai ügyekben, mint például a váti repülőtér, a 86-os főút építése, uniós kapcsolatok. Ha a mai testület, vagy annak tagjai kérik, tanácsokkal is szolgálna. 

Feiszt  György  volt szabaddemokrata alpolgármester, tanácsnok szintén részt vett a megbeszélésen. Hangsúlyozta, hogy olyan emberek kezdeményezéséről van szó, akik elkötelezettek Szombathelyért. A volt képviselők rengeteg hasznosítható tapasztalatot halmoztak fel, kár lenne mindezt  a mai szűkös időkben veszni hagyni. A klubalapítók őt és két társát bízták meg a szervezéssel. Csak egykori, már nem aktív városatya lehet tagja az egyesületnek. 

- A szervezők egyik célja a városban nagy hagyományokkal bíró, Szombathely ügyéért sokat fáradozó polgári szerveződések felélesztése. A garantáltan nem politizáló szándékú egyesület soraiba várja azt a közel száz egykori képviselőt, aki 1990-et követően szerzett mandátumot és indíttatást érez, valamint cselekedni kész a város fejlődését előre vivő ügyek támogatására - mondta  el a ma főlevéltárosként ténykedő, egykori  alpolgármester. Hozzá téve: pártoló tag bárki lehet. 

Információink szerint a múlt csütörtöki megbeszélésen volt MDF-es, SZDSZ-es, FIDESZ-es, MSZP-s és civil képviselők jelentek meg. Az egyik közösségi portálon indított, Szentárok klubja című oldalra már csaknem harminc egykori szenátor regisztrált. Az egyesületet hivatalosan februárban alapítják meg, ehhez várhatóan a két volt polgármester is csatlakozik.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!