Szombathelyi Karitász - Európai színvonalú szociális intézmény a Hollán Ernő utcában

Öt év után a hétvégén újra új helyre költözött a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász központja. Héttfő óta a Hollán Ernő utca 10-12. szám alatt lehet megtalálni őket.

Némethy Mária

- Öt éve a székesegyházzal szemközt lévő Eölbey-házból költöztünk néhány házzal odébb a Szily János utcában, a hétvégén pedig a Hollán Ernő utca 10-12 szám alá.  Ma már itt fogadjuk a rászorulókat, az adományozókat  - mondta hétfőn Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója.
A hétvégén éjfélig rakodtak, pakoltak, hogy gördülékenyen menjen új helyükön a munka. A karitász igazgatója meg is jegyezte: az itt  dolgozók karitatív családok egyben, mert a költözködéskor segítettek a házastársak is. 

Még Szily János püspök építtette ide hintóknak a kocsiszínt, amely romokban állt. Dr. Veres András megyés püspök elhatározta: ez így nem maradhat. Amikor uniós támogatást nyert a karitász az ugyancsak itt kiépült a családsegítő és az ötven megváltozott munkaképességű ember rehabilitációs foglalkoztatója kialakítására, rendbe hozatták ezt is. Most itt van az irodaházuk, a karitász központja. (Másutt található a RÉV szenvedélybeteg segítőjük és a pszichiátriai betegeket felkaroló Szikla.)

- A Szily János utcában mindig gondot okozott a parkolás. Az Eölbey-ház előtti dísztéren csak úgy tudtak kamionok megállni, ha előzetesen engedélyt kértünk. A másik, a bírósággal szemben lévő  helyünk előtt pedig egyáltalán nem lehetett parkolni. Ez komoly gondot okozott például azoknak, akik adományt hoztak, például zsákokban ruhaféléket  - mondja Tuczainé Régvári Marietta.  

A hétfői megnyílt új helyen nincs ilyen gond. Az udvar hatalmas, parkolóhelyek vannak kialakítva benne, még egy kamion is meg tud fordulni. Ráadásul két bejárata van, személyautóval, de akár tehergépkocsival is könnyen megközelíthető.

Tuczainé Régvári Marietta két dologra hívja fel még a figyelmet. Az egyik: telefonszámuk változatlan. A másik: itt a Hollán Ernő utcában európai színvonalú körülmények között dolgoznak.

Olyan minden, mint amilyennek egy szociális intézménynek lennie kell: akadálymentesített, lift is van hallom az igazgatótól, aki reméli: adományaikkal szívesen megkeresik majd őket ezen az új helyen is az adakozók, akik segíteni akarnak másoknak.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!