Bezárt a Teleház: országos jelentőségű programok maradhatnak el az Őrségben

Január elején bezárt az őrségi Teleház, és máig bizonytalan az újraindulása. Az intézmény sorsa kihathat az egész Őrségre. Sülyi Péterék amit csak lehetett, megpróbáltak már.

Kozma Gábor

Pályáztak, szponzorokat kerestek, pénzek után kilincseltek. Országos, sőt nemzetközi kitekintésű programjaikra  azonban egyre kevesebb közpénz jutott, így idén januárban bezárt a Teleház. A hír megdöbbentette a  kultúrabarátokat.

Virágzás napjai, Hétrétország, a szerek és porták fesztiválja, Természetesen, Őrség!, Mediawave, pajtaszínházi produkciók, koncertek, felnőttképzés, kiállítások és konferenciák sora: csupán néhány motívum az Őrségi Teleház  sokoldalú ténykedéséből. 

A Sülyi Péter vezette intézmény az elmúlt csaknem 20 évben megteremtette a maga törzsközönségét, amely vitte az Őrség jó hírét országban, világban. Aztán a válság ide is elért, egyre kevesebb lett a pénz, szűkült a pályázati lehetőség.

Sülyi Péter decemberben úgy döntött, nem nyitnak ki a télen. Márciust írunk, közeleg a nagy, mértékadó kulturális programok ideje. Ám a ház továbbra is zárva, csupán ügyeletet tartanak...  

Sülyi Péter három hete azt nyilatkozta Magyarszombatfán, hogy a turistaszezon indulására ők is készen állnak. Pár napja viszont a következőket válaszolta kérdésünkre: Érzékelve a körülöttünk zajló változásokat, azt kell megállapítanom, hogy a civilség, mint húzóágazat szerepe lejárt mifelénk. 

Mikor is volt az?, kérdezhetik a kétkedők. A válasz: a 90-es évek eleje-közepe táján, amikor a környék egyetlen bedobálós telefonfülkéje előtt álltunk sorba esténként  Őriszentpéteren, majd dinamikus fejlődés következett be az elmúlt 10-15 évben. Az állandó elégedetlenség és olykor jogos panaszok ellenére nem lehet nem észrevenni, hogy kiépült a térség infrastruktúrája, virágzik a vendéglátás, amit a szaporodó magánberuházások igazolnak mondta, majd így folytatta: Meggyőződésem, hogy mindezt a felpezsdülést a kultúra impulzusa indította el. A gazdaságot a pénz mozgatja. Ha van pénz, a fejlődés magától bekövetkezik. Megengedve, de egyet nem értve, azt mondom erre: ha nálunk így történt volna, az Őrség ma egy sokkal érdektelenebb helye volna a világnak. Ma a példaadás sora az intézményi és gazdasági szereplőkön van, ez fogja eldönteni a térség jövőjét a következő években.

Őr Zoltán polgármester szerint is mérhető gazdasági haszna van a Teleháznak. - Népes és pénzes vendégkört vonzanak. Programjaikból vendéglősnek, szállásadónak, kisboltosnak egyaránt  haszna van. Ha ez az intézmény bedől, akkor az negatívan hat a városra és az egész Őrségre is. Sajnos, az önkormányzat szegény, örülünk, ha működtetni tudjuk intézményeinket.  Drukkolunk a Teleháznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!