Csattognak az ollók a szőlőhegyeken

A gazdák sok helyen most metszik a nemes növényt. Az egyik legfontosabb munkával hamarosan végeznek a kőszegi szőlőkben.

Némethy Mária

A téli mínuszok után ránk szakadt tavaszias időjárást  kihasználják a szőlőtermelők. A Kőszeg környéki domboldalakon (is) sokan dolgoznak a szőlőkben. Metszenek. Mindenki tudja: abban, hogy évenként egyenletes mennyiségű és jó minőségű termése legyen, nagy szerepe van ennek a munkának.

- Ez az egyik legfontosabb munka - magyarázza az ismert kőszegi borász, Láng József. - A metszés fő célja a megfelelő tőkeformának, a tőke termőegyensúlyának kialakítása, fenntartása. -
 
Kiderül: a szőlő metszés nélkül is teremne, hozama azonban ingadozna. A nem metszett szőlőnek a fürtjei, bogyói kisebbek, kevesebb cukrot és több savat tartalmaznak, mint a metszetté.

Nagy hozzáértést igényel ez a fontos művelet. Láng József szerint például Burgenlandban vannak olyan gazdák, akik nem is bízzák másra, inkább egész télen át dolgoznak, de maguk  végzik el a metszést.   

- Mi családon belül végezzük a munkát - hallom Alasz Lászlótól, egy másik ismert kőszegi borásztól, aki csütörtökön is kint dolgozott a szőlőben. Már 40 éve szőlészkedik. - Amíg az édesapám élt, addig ő is itt dolgozott  velünk, most a fiaimmal végezzük a metszést. A durva metszéssel a vesszők 80 százalékától megszabadítjuk a tőkét. Ha hosszú karokat hagyunk, több lesz a szőlő, ha rövidebb kevesebb, de minőségibb. Mi ennek az utóbbinak vagyunk a hívei: a minőségé a jövő. -

A Kőszegi Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetében január második hetében kezdték el a metszést, már be is fejezték a munkát. Láng József elnök jó hírként említi: az értékesítéssel semmi gondjuk, mert a jó minőségű, olcsóbb árfekvésű termelői borok iránt megnőtt a kereslet. Most a pincében is dolgoznak. A  második fejtések végefelé tartanak.  

Alasz László  már a metszés utáni munkákat sorolja. Következik a kordonok, támrendszerek, karók megerősítése, aztán úgy március második felében, amikor már megindult a nedvkeringés a vesszőkben - ettől hajlékonyabbak - a lehajtogatás. Eszerint a szőlősgazdák számára befejeződött a téli pihenés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!