Idén is minőséget kínál az AGORA

Idei terveiről tájékoztatott az AGORA kulturális központ. A pénzszűke ellenére minőséget kínálnak.

Kozma Gábor

A súlyos költségvetési hiánnyal küszködő Szombathely számos területen visszafogni kényszerül, ami  költségcsökkentést, megvonást eredményez. Ez nem marad hatástalan a kulturális életre sem.

Amint az AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ pénteki, interaktív tájékoztatóján elhangzott, a tavalyinál mintegy 20 százalékkal kevesebb pénzt fordíthatnak  a programokra. Ez nem jelenti azt, hogy lemondanának a minőségről, és azt sem, hogy elmaradnának fontos rendezvények. Az intézmény elmúlt fél évéről,  illetve tavaszi terveiről elsőként Grünwald Stefánia igazgató szólt.
 
- Eredményes volt az AGORA-Óra közös projektünk a város oktatási intézményeivel. Az egészségügyi,  környezetvédelmi, nevelési programok érdeklődést keltettek az iskolákban. Csakúgy, mint a médiáról szóló órák a Savaria Moziban. Februárban és márciusban pedig számos olyan műsorral lépünk elő, amely szórakoztat és egyben gondolkodtat.

Grünwald Stefánia igazgató beszámolója után Novák Edina marketingvezető szólt az egyes témakörökről, majd Kiss Andrea, a Gyermekek Háza vezetője ismertette elképzeléseit. Megtudhattuk, hogy olyan programokat sikerült tető alá hozniuk, amelyek iránt már a megyehatáron túl is érdeklődnek.

- A Savaria Múzeummal közösen készülünk nagy tavaszi akciónkra a gyerekekkel. Ez a halászat, vadászat, madarászat jegyében fogan. A Néprajzi hetek kapcsán szeretnénk szórakoztató és nevelő célzatú megoldásokkal  előjönni.
 
Prieger Szabolcs intézményvezető a tavaszi programokat ismertette. Nyitásként interaktív módon, mert az internet révén élőben kapcsolták a Budapesten tartózkodó Csík zenekar két tagját. A népszerű együttes március 18-án  koncertezik  az MSH-ban. Mint hallottuk, nagyon készülnek és olyan dalokat is előadnak, amelyeket máshol még nem játszottak.    

Hamar kiderült, hogy gazdag a kinálat. Előadások, bábszínház, könyvbemutató egyaránt ott a palettán. Az utóbbi sorában említendő Tóth Eszter Zsófia új könyvének, a Kádár leányainak bemutatója a Savaria Moziban február 23-án, este 6-kor. 

Márciusról szólva az AGORA idén is ott lesz a 34.  Utazás Nemzetközi Kiállításon, és teret ad a kreatív műhelyeknek. E hónapban kiemelkedik Orosz Zoltán, Ripoff Raskolnikov, valamint a 25 éves Magyar Jazz Quartett és a Belga koncertje.

A tájékoztató végén megkérdezték: van-e alapjuk a  kulturális intézmények összevonásáról keringő városi legendáknak. Grünwald Stefánia válasza: ő is hallott hasonlót. Csak annyit fűzne hozzá, hogy az AGORA száz százalékban szombathelyi intézmény, és sohasem kifizetődő egy jól működő céget szétszedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!