Kádár lányai: a GYES-szindróma a lakótelepeken tört ki

Izgalmas könyvet írt Tóth Eszter Zsófia, aki a bemutatóra pirosba öltözött. A Kádár lányai című, korabeli képekkel bőven ellátott művét dr. Murai András méltatta.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Megtelt az AGORA-Savaria Filmszínház kisterme a szerdai könyvbemutatóra, méghozzá többségében fiatal hölgyekkel. Ez azért is kiemelendő, mert a történész Tóth Eszter Zsófia legújabb műve a közelmúltból merít és szituációi ma is ismerősek lehetnek. Mármint a korosabbaknak, hiszen a huszonévesek már egy másik rendszer neveltjei.

De milyen is volt a Kádár kor, milyenek voltak benne az emberek,  jelesül a nők?  Erre kereste a választ az írónő, aki nem titkolta: olyan hatalmas információ-halmazzal szembesült gyűjtőmunkája, interjúi során, hogy annak feldolgozása évtizedekig is eltarthatna.

Dr. Murai András főiskolai docens értő kérdései nyomán bontakozott ki a könyv szerkezete, megismerhettük mind időrendi, mind történeti felépítését. A szerző elmondta, hogy művét köztes állapotúnak fogja fel:  Amit most megírtam, az az irodalom és a történelem között van. Olvasmányos stílusra törekedtem, olyan történetek megjelenítésére, amelyek érdeklődésre tarthatnak számot. E  félutasság adott nekem időt és módot arra, hogy viszonylag gyorsan kijöjjek a könyvvel, így láthatom annak hatását, további életét  - mondta.

Valóban a történetek egymásba  fűződő láncolata az egyik fő erőssége a szépen tervezett, korabeli fotókkal gazdagon ellátott és kellemesen kézbe vehetős könyvnek. Sztorik  mondhatnánk ma azokra a jellemző epizódokra, amelyek például az  interjúk egyik helyszínén, a budapesti Harisnyagyárban történtek. Ahol a szocialista brigádok tagjai többnyire azt hangsúlyozták, hogy élvezték fiatalságukat a hatvanas-hetvenes években;  táncoltak a házibulikban, vagy rock-koncertekre, druzsbákra  jártak. Fiatalok voltunk, nem politizáltunk, mondhatni jól éreztük  magunkat a Kádár-rendszerben. Csak később tudtuk meg, hogy milyen bűnök történtek így summázható számos szereplő vélekedése.

 A mű felvillant kimondottan társadalmi problémákat, történéseket is. Ezek egyike a GYES-szindróma. Amikor bevezették, lényegében a munkaerő felesleget csapolták le, a dolgozó nőt  megtéve szülő, majd gondozó nőnek. Aki a 3 év pihenő során nem tudott mit kezdeni magával, napjaival. Sokan rászoktak az italra, mások a postásra, megint mások depresszióba estek. No persze van ebben városi legenda is így az írónő. 

A  bemutató végén felvetődött: meg kellene írni a Kádár fiai című könyvet  is, éppenséggel Tóth Eszter Zsófiának.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!