Lakossági fórum Oladon: rossz utak, zajos lőtér, torzó a körforgalomnál

Szerda este teljesen megtelt a lapunk által szervezett fórumra a Herman Ottó Szakközépiskola étterme. Rengeteg, a városrészt érintő probléma merült fel.

Peltzer Géza

A fórumot pontban hatkor Halmágyi Miklós főszerkesztő nyitotta meg, de a pontos kezdés, és a fórum feszes levezetése ellenére este tízig záporoztak a kérdések. A városrész képviselőjén, Lazáry Viktoron kívül itt volt Lakézi Gábor városfejlesztési-  és üzemeltetési osztályvezető, Vörös Lajos a Szova, Papp Győző  a közterület-felügyelet, Derdák Miklós a Volán részéről, valamint a rendőrség közeti megbízottja is.

Az már az első percekben is egyértelművé vált, hogy a városrészben a legtöbb gondot az utak állapota és a közlekedés jelenti. Többen felvetették, hogy a Márton Áron utca szűk és burkolata rossz állapotú. Az illetékesek részéről - mint egyéb kérdésekre is - többször elhangzott: a városrész útjainak felújítása kiemelt cél, de most a város rendkívül nehéz anyagi helyzetben van. A Márton Áron utca szélesítését, felújítását néhány éven belül emiatt nem is tervezik, attól mindenesetre óvták a városrész lakóit, hogy az egyirányúsítást válasszák. Lakézi Gábor elmondta: nincs olyan párja ennek az útnak, amely levezetné a  forgalmat, sokan csak hatalmas kerülővel jutnának nap mint nap haza.

A Síp utca is katasztrofális állapotban van, hallottuk. A javítási munkákat megrendelte a város a Szovától, amint jobbra fordul az idő, megkezdik a munkálatokat, így a válasz. A teljes, mindenre kiterjedő felújítást azonban először meg kell terveztetni, de a felújítás csak akkor valósulhat meg, ha a város anyagi pozíciói javulnak.

Az Illés Akadémia és a lőtér is zavarja az itt élőket. Egy hozzászóló felvetette, szégyelli magát amiatt, hogy sártengerben kell parkolniuk a külföldi buszoknak, szintén ő elmondta, a lőtéren a hétvégeken egy Budapestről érkező sportoló gyakorol csupán, de a lövések zaja igen zavarja az itt élőket. Ezért az a felelős elsősorban, aki építési engedélyt adott ki a lőtér közelében, így a város részéről, mire a helyiek azt kérték, legalább időben korlátozzák a lőgyakorlatokat.

Az oladi platón telket vásárolt leendő oladiak több segítséget várnak a várostól ahhoz, hogy minél előbb beköltözhessenek. Magánberuházásról van szó, a város nem sokat tehet, hallottuk. Ugyanez a válasz hangzott el akkor is, mikor azt tudakolták a résztvevők, miért nem tesz valamit annak érdekében a város, hogy a körforgalomnál félbehagyott építkezés befejeződjön.

Ernuszt-kripta és a plató

Olad korábban önálló település volt, ma Szombathely legnyugatibb városrésze.  Temploma 1660-ban épült, van kilátója, itt van a műemléki védettség alatt lévő Ernuszt-kripta, amelyet 1910 körül építettek. Az utóbbi időben sokan építkeztek itt, az oladi platón is számos telket alakítottak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!