Népszerű fürdővárosok: bekerült a TOP 10-be Bük és Sárvár is

A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakáinak száma alapján legnépszerűbb tíz település körébe tartozott tavaly is a két vasi fürdőváros, Bük és Sárvár. Bükön több mint 665 ezer, Sárváron csaknem 400 ezer vendégéjszakát regisztráltak.

Erős D. Zoltán

Az összesített listán első három helyet, akárcsak 2009-ben Budapest, Hévíz és Hajdúszoboszló foglalja  el.
Őket közvetlenül Bük követi, megelőzve a népszerű balatoni városokat, Siófokot és Balatonfüredet. 

A belföldi utazók a legtöbb vendégéjszakát Budapesten, Hajdúszoboszlón és Sopronban töltötték el. Tavalyhoz  képest változás, hogy Bük ebben a kategóriában is bekerült a legnépszerűbb tíz magyarországi város közé. Gyula pedig visszakerült a TOP 10-be.
 
Tavaly a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján a legnépszerűbb magyarországi város pozícióját Budapest mind a külföldi, mind a magyar turisták körében megőrizte.
 
Az elmúlt évben a tíz legnépszerűbb magyar település közül Bük és Sopron esetében bővült a legnagyobb arányban a vendégforgalom, így mindkét városnak sikerült  előrelépne a rangsorban. Sopron különösen a belföldi vendégek körében népszerű, míg Bükön inkább a külföldiek képviselnek valamivel nagyobb arányt.
 
2010-ben a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma Sopronban 17,8 százalékkal emelkedett, a külföldi és a belföldi kereslet itt hasonló arányban növekedett. Bük esetében az összeségében 25,1 százalékos növekedés döntően a belföldi kereslet  dinamikus emelkedésének köszönhető. Budapesten és Hévízen is egyaránt bővült a külföldi, valamint a belföldi vendégforgalom, Hajdúszoboszlón és Zalakaroson a belföldieknek, míg Sárváron és Debrecenben inkább a külföldieknek köszönhető a növekedés. 
 
A belföldi utazók körében Budapestet Hajdúszoboszló és Sopron követte. Az előzetes adatok szerint Bük és Gyula  is bekerült az első tízbe, Zalakaros pedig két lépcsőfokot lépett feljebb. Hévíz, Balatonfüred és Eger megőrizte korábbi helyezését a rangsorban.
 
A belföldi turizmus jelentőségét mutatja, hogy a tíz legnépszerűbb település közül Hajdúszoboszló, Sopron, Zalakaros és Siófok esetében a vendégéjszakák több mint hattizedét a hazai vendégek adták. A belföldi vendégéjszakák száma Bükön csaknem 60 százalékkal emelkedett. Hajdúszoboszlón 14,4, Gyulán 13,8 százalék, Zalakaros 10,4 százalék az arány és Budapest esetében is jelentősen emelkedett.
 
A Magyarországra látogató külföldiek körében Budapest mellett 2010-ben is a gyógyfürdővel rendelkező, illetve a Balaton közeli települések voltak a legnépszerűbbek. Az abszolút első helyezett Budapestet Hévíz követte. Bük, Hajdúszoboszló és Balatonfüred 2010-ben is megtartotta korábbi pozícióját, Sárvár és Győr előrelépett a rangsorban, Debrecen pedig 2010-ben jutott be az élmezőnybe.

A külföldi vendégforgalom 2010-ben Debrecenban 33,5,  Győrben 26,3, Sárváron 10,5 százalékkal emelkedett az előző évhez képet.

Az öt évvel ezelőtt TOP10 városok közül kilenc most is tagja az összesített listának. Az akkoriak közül egyedül  Eger nem szerepel a mostani rangsorban. Helyette Sárvár került a rangsorba.

A 2006-os adatokhoz képest tavaly Budapest, Hajúszoboszló, Siófok és Debrecen könyvelhetett el kevesebb  vendégéjszakát. A cívis városban mintegy 25 százalékos volt a csökkenés.

Öt évvel ezelőtt Bük még az 5. volt az összesített vendégéjszakák számában, s csaknem 300 ezerrel maradt  Hajdúszoboszló mögött. Tavaly alig több mint 100 ezer volt a különbség.

Látványos Sárvár előtörése is.A Rába-parti település öt esztendővel ezelőtt még egyik kategóriába sem került be az első tíz közé, most pedig összesítésben a kilencedik, a több mint 200 ezer vendégéjszakás külföldi forgalom alapján pedig a hatodik helyre rukkolt előre. 
 
A legnépszerűbb  magyar városok rangsorában tavaly Bük  már  megelőzte Siófokot, Sárvár pedig egyre közelebb kerül Zalakaroshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!