Rosszabbul jártak a 300 ezer alatt keresők

A munkavállalók nemrég megkapták januári bérüket. Az MSZOSZ szerint az egykulcsos adó miatt sokan kevesebbet keresnek.

Prófusz Péter

- Az adótörvény miatt a munkavállalók zöme  kevesebbet keres, ezért számtalan panasz érkezik hozzánk - kezdett  a szomorú tapasztalatok ismertetésébe Horváth Csaba, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) Nyugat-dunántúli Regionális Képviseletének vezetője. 

- Az adóátrendezések miatt a minimálbéresek februárban legalább ötezer forinttal kerestek kevesebbet. Ez azt jelenti, hogy egy minimálbérből élő munkavállaló idén legalább 60 ezer forintot veszít. Ennek oka az egykulcsos adó bevezetése - folytatta Horváth Csaba.

Mint elmondta: a 2011-es állami költségvetésben 3,5 százalékos inflációt prognosztizáltak, szemben a tavalyi 4,9 százalékkal. A képviseletvezető szerint ez arra világít rá, hogy a munkavállalóknak a tavalyi évhez képest legalább nyolc-kilenc százalékos teljes, bruttó béremelést kellett volna kapniuk ahhoz, hogy reáljövedelmük szinten maradjon. Horváth Csaba úgy véli, ez az elképzelés sajnos csupán utópia. Néhány multicég kivételével ugyanis a bérfejlesztések még nem történtek meg, ám  a mikro-, kis- és középvállalkozások feltehetően nem is tudják emelni a béreket. Horváth Csaba szerint így minden munkavállalónak, akinek 300 ezer forintnál kevesebb a jövedelme, jelentős keresetveszteséggel kell számolnia, miközben nőttek  például a közüzemi díjak és az élelmiszerárak is jelentősen emelkedtek.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti beszédében kiemelte: a kormány nem engedi, hogy az szja-módosítás miatt bárki kevesebbet keressen, s  ezért akciócsoportok segítségét is igénybe vennék.

Ennek kapcsán Horváth Csaba szomorúnak találta, hogy a kormány február 14-én ébredt rá: a munkavállalók jelentős részét hátrányosan érintik az intézkedések. A képviseletvezető szerint az államfő által felvetett monitoring bizottságok felállításának semmi értelme, hiszen ilyen piaci viszonyok mellett működő gazdaságba semmilyen ellenőrző csoporttal sem lehet belenyúlni.

A szakszervezetek egyébként egy emberként tiltakoztak az egykulcsos adó ellen, mivel az 700 milliárd forintot vesz ki az állami költségvetésből.

Horváth Csaba szerint kifejezetten szomorú, hogy a tiltakozások és az európai példák (csak néhány kelet-európai országban van egykulcsos adó) ellenére olyan adótörvényt erőltették az országra, melynek rövid távon nem lesz pozitív hatása.

Horváth Csaba hangsúlyozta: Vas megyében számottevően alig emelkedtek a bérek, és ez meg is látszik a közhangulaton.

A képviseletvezető szerint a közszféra kétharmada, a magánszférának pedig 80 százaléka térdre rogyott az adótörvények miatt, ám a kilábalás útját egyelőre az érdekvédők sem látják.    
 
 
SÜKET VITAPARTNER A KORMÁNY?

Horváth Csaba szerint a kormány kiürítette a szociális párbeszéd intézményét, hiszen nem tárgyalnak sem az érdekképviseletekkel, sem a civilekkel. Nincs sem ágazati, sem országos szintű párbeszéd. Szombathely a városi érdekegyeztető tanácsot nem szüntette meg, sőt a vasi szakszervezetek és munkaadói érdekképviseletek kezdeményezték: a kormányhivatal segítségével jöjjön létre a  megyei párbeszéd intézménye, melyben a  legfontosabb munkaügyi kérdéseket vitatnák meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!