Tartják a magyarságot, nívós bállal igazolták

A diszkóvilág előtt még 15 farsangi bál szórakoztatott a burgenlandi Oberpullendorf városában, ma már csak egy: ez is az ottani magyaroké. Szombaton jót mulattak a Domschitzban.

Kozma Gábor

A rusztikus hangulatú  Domschitz étterem ünneplőbe öltözött, várta a Közép-Burgenlandi Magyar Kultúregyesület   bálját. Az osztrák kisváros, Felsőpulya valaha nagy mulatságok színhelye volt. Ma   a diszkó dívik, csupán a magyarok bálja üdítő kivétel a düm-düm-ös  egyhangúságban. Ugyanis élőzene szórakoztat és a régi operett-slágerek mellett felcsendülnek katonanóták,   ötvenhat utáni, disszidens  dallamok.

De nem a nosztalgia jegyében szervezte az egyesület a bált,  erről is szólt  az elnök, Hofer József. 

 - Nyolc éve szolgálunk, őrizzük az anyanyelvet,  főleg az idősebbekkel.  Több mint kétszáz  tagunk van, a városban 700-an vallják magyarnak magukat a 3000 lakosból. Évente 15 nagyobb rendezvényt tartunk, közte a mai bált  - hallottuk, majd Hofer úr üdvözölte az érkező vendégeket. Köztük  Szalay-Bobroviczki Vince magyar nagykövetet, Rudolf Geiszler felsőpulyai polgármestert, Klaus Trummer járási  elöljárót, s a  környező burgenlandi  települések  magyar egyesületeinek vezetőit.

Este fél kilenckor nyitott a bál, a legidősebb mulatozó, Tóth Antal 98 évesen köszöntötte  a társakat. A hölgyek egy szál rózsát kaptak, a pálinkás asztalról ki-ki szabadon tölthetett likőrt, cseresznyét, barackot. Köszöntötték az anyaországbelieket  is, közte a kulturális programmal érkező kőszegi táncos ifjakat.  S míg a helyi  asszonykórus a „Bárhogy lesz,  úgy lesz” emigráns  nóta dallamait tolmácsolta, addig a kőszegi Hajnalcsillag együttes palotással  örvendeztette meg a bálozókat. Zúgott a  taps, a fiatalok az est folyamán még szerepeltek. Végül az  elmaradhatatlan tombola jött és a  jó hangulat hajnalig. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!