Tiltakozás: gyalog húzza el mopedautóját Törökszentmiklósról a fővárosba

A törökszentmiklósi Bander Ferenc már évek óta küzd a hatóságokkal a mopedautók megítélésével kapcsolatban. Most bejelentette: befejezi. Utolsó akciójaként februárban Törökszentmiklósról indulva kötéllel egy mopedautót húzna fel a fővárosba gyalog.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

- A KRESZ ugyan leírja, hogy a mopedautó segédmotoros kerékpár, attól függetlenül a gépjármű kategóriának a fenntartási rendszerét erőszakolja erre a járműre - emeli ki Bander Ferenc, akinek 2001 óta szívügye a mopedautó.

- Ez azt jelenti, hogy regisztrációs adót akarnak beszedni a segédmotoros kerékpár kategóriába tartozó jármű után, illetve B kategóriás jogosítványhoz kötni annak a vezetését. Korábban elég volt a jármű alkalmasságát a forgalmazónak tanúsítani, ám ezt egy miniszteri rendelet egy tollvonással hatályon kívül helyezte. Azok az emberek, akik a mopedautójukat megvették valamikor jogtisztán használhatták azokat, ám most szerintem nem jogszerűen plusz tételeket kell, hogy fizessenek utána.

A hazai mopedautósok helybeli érdekvédője Törökszentmiklósról gyalogosan húzza el különleges közlekedési eszközét Budapestre, így demonstrálva az ellen, hogy az Európai Unió számos tagállamával szemben Magyarországon a hatóságok a személygépjárművek kategóriájába sorolják és B kategóriás jogosítványhoz, illetve rendszámhoz kötik az EU-s közösségi jog alapján segédmotoros kerékpárnak minősülő mopedautók használatát

További részleteket itt olvashat Bander Ferenc akciójáról.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!