Új gondozóközpont épül Felsőpulyán

Az éber kómás és az elfekvő betegek ellátására gondozóközpontot építenek Felsőpulyán (Oberpullendorf).

Erős D. Zoltán

A létesítmény a tervek szerint a jövő év elejére készül el. Ausztriában mintegy ezerre tehető az éber kómás betegek száma. Burgenlandban 20-30 ilyen beteg van. Az éber kóma állandósult vegetatív állapot stabil keringéssel, spontán lélegzéssel, amelyet az agykéreg súlyos károsodása, vagy az agykérgi és agytörzsi összeköttetések megszakadása okoz.

Az  ilyen állapotban lévő burgenlandi betegek szakszerű ellátásáról gondoskodnak majd abban az új intézményben, amely Felsőpulyán a kórház szomszédságában épül fel. A gondozó központ az éber kómások mellett a tervek szerint  fogad majd elfekvő betegeket is. A helyszín kiválasztásnál szempont volt, hogy a  település a tartomány   közepén található.

Az intézmény várhatóan mintegy félszáz dolgozónak ad majd munkát. A szakképzett személyzet egyénre szabottan foglalkozik majd az ellátásra szorulókkal oly módon, hogy  a napi ápoló-gondozó folyamatokba a hozzátartozókat is aktívan bevonják.  Az ellátóközpont építése csaknem 12 millió euróba kerül, s további 1,5 millió eurót fordítanak  majd a konyhai részleg kialakítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!