A nagylelkű Lord-rajongó: Bors Géza felajánlotta gyűjteménye egy részét a jánosházi múzeumnak

Bors Géza tíz éve gyűjt helytörténeti dokumentumokat, fotókat, iratokat, képeslapokat. A gyűjteményének egy jelentős részét felajánlotta a köznek, az újonnan indítandó jánosházi múzeum számára.

Merklin Tímea

A múzeumot többször kifosztották, anyaga ebek harmincadjára került. Ami megmaradt, ahhoz a múzeumi anyaghoz illeszkedik majd a héten felajánlott, egymillió forint értékű magángyűjtemény. Minden egyes darabját lepecsételik, jelezve, hogy ez Bors Géza tulajdona, amit tartós letétbe helyez az egykori Ritter szállóból kialakítandó, önkormányzati fenntartású kiállítóhelyen.

Bors Géza autószerelő, Ausztriában dolgozik Bécsben, ahonnan csak hétvégente jár haza a családjához , jól keres, ezért engedheti meg, hogy gyűjtőszenvedélyének áldozzon. Csak a száz darabos képeslapgyűjtemény 300 ezer forintjában van. Például a kuriózum értékű 1895-ös képeslapját 25 ezer forintért vette: az egyetlen színes litográf képeslap Jánosházáról, rajta van a zsinagóga belseje (maga az épület nincs már meg). Börzén vette azt az 1899-es képeslapot, amit Érsekújvárról küldtek Jánosházára.

- Tíz évvel ezelőtt a vőmtől kaptam egy 1800-as évekbeli 1 krajcárost. Nagyon megtetszett, régi pénzeket kezdtem gyűjteni. Aztán a családfákat kutattam. Az anyósom padlásán találtam régi iratokat Jánosházáról. Akkor kezdtem el helytörténettel foglalkozni. Állandóan lomizok, keresek, járom a régiségpiacokat. Tudják, rólam, mit gyűjtök, ezért megesik, hogy felverik az árat, de nekem is vannak értékes tárgyaim, úgyhogy tudok csinálni egy kis kárenyhítést - meséli Bors Géza, aki nem mellesleg nagy Lord-rajongó, minden koncertjükre elmegy Makótól Pécsig, az interneten követi nyomon a turnékat.

Tagja lettem a Celldömölki Numizmatikai Társaságnak, megláttam ott egy társam képeslapgyűjteményét, és arra gondoltam, ilyen nekem is kell.

A képeslapokon kívül Bors Géza számos érdekességet mutat: az 1877-ben alakult jánosházi tűzoltóság korabeli (1880-as) pecsétje, gróf Erdődy Sándor és felesége 1904-ben Bécsben készült fotója, Jánosháza pecsétnyomója, kék szódás üveg Benedek Alberttől, a jánosházi szikvízgyárostól, ékszerdoboz papírból, aminek még a számlája is megvan, zsebóra a 40-es években működött Molnár nevű órásoktól, a jánosházi Korona szálló recepciós csengője.

A tárgyak mellett számos értékes iratból válogathat a majdnani kiállítás összesen ezer tételes a köznek adandó gyűjtemény. Itt van a jánosházi tűzoltóság törzskönyve, Vasvármegye közigazgatási beosztása, egy postai kézikönyv 1948-ból, benne jánosházi hirdetés is van. Ritter László reklámozza Új korona vendéglőjét és szállodáját, amely 1868-tól működött a rendszerváltásig. Ebből a patinás épületből amit nemrégiben újított fel a község lesz az új múzeum.

A gyűjtemény további érdekes darabjai az 1934-ből való, szüreti mulatságba szóló meghívó a Jánosházi Római Katolikus Legényegylettől, a jánosházi nyomatatású újságok, köztük az 1947-es Báli híradó, amelyben azt is olvashatjuk: Fűszer, csemege, háztartási cikkek Keresztesnél. Ez a Keresztes a jelenlegi polgármester, Keresztes István nagyapja. Találunk a dobozokban szépen összehajtott egyedi plakátot is, amely arról tudósít, hogy a Földindulás című, Kodolányi János filmen is megjelent, paraszt tárgyú színművét mutatják be a Sörház nagytermében Jánosházán. A nyomtatásért felel mint minden helyi kiadványnál Markovits Béla. Jánosházán 1907-től 1943-ig működött a nyomda.

Mi marad neki? - kérdezzük Bors Gézát, miután a Savaria Múzeum munkatársai elviszik a gondosan dobozokba rendezett anyagot, hogy átnézzék és segítsenek a leendő kiállítást megrendezni. Kiderül: a múzeumnak tartós letétbe felajánlott dokumentumok, tárgyak gyűjteményének csak egy részét képezik, főleg 1945 előtti ez az anyag. Egyelőre maradt az 1945 utáni, amit még át kell válogatni, és azt is felajánlja a Ritter Múzeumnak, amelynek külső munkatársa lesz. Az éremgyűjtemény az, ami teljes egészében itthon marad.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!