Áramot vezetett a kerítésbe: megrovást kapott Barna bácsi

Enyhítette, megrovásban részesítette a kesznyéteni kertjét árammal védő Szoboszlai Barnát a Debreceni Ítélőtábla; a jogerős ítéletet hétfőn hirdette ki Balla Lajos, a büntetőtanács elnöke.

MTI

A vád szerint a Kesznyétenen élő vádlott 2008 júniusában - azért, hogy megvédje veteményét a tolvajoktól - a portáján belüli területet körbekerítette, a kerítésbe áramot vezetett, ami az év június 30-án éjszaka egy ember halálát okozta, két másik behatoló pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

Az első fokon eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság a vádlottat emberölés vétségében és testi sértés vétségében találta bűnösnek, ezért egy év fogházra ítélte, a büntetés végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. A Debreceni Ítélőtábla ezt az ítéletet változtatta meg, enyhítve a 70 éves vádlott büntetését.

A tanácsvezető bíró az ítélet indoklásában egyebek mellett kitért arra, hogy a vádlott cselekedete nem irányult más életének kioltására, a saját kertjét védte.

Kiemelte, hogy a vádlott saját javait akarta védeni, amikor kutyákat vásárolt, de azokat megmérgezték. Ezután szögesdróttal erősítette meg kertje kerítését, de azon is átmásztak, majd amikor a kerítésen belül lévő konyhakertjét dróttal vette körül, s abba áramot vezetett, ellopták az áramot biztosító akkumulátorát.

Szoboszlai Barna azután vezette a 220 voltos, 50 amperes áramot a drótba, ezt széles körben ismertté tette a településen, és figyelmeztető táblákat is elhelyezett, igaz azokat is ellopták - ismertette a bíró, hozzátéve: a vádlott korábban többször kért segítséget a sorozatos lopások miatt a körzeti megbízottól, szorgalmazta éjszakai őrség megszervezését, de a hatóságoktól nem kapott segítséget.

Bár a vádlott az áram alá helyezett drótnak, hogy ellenőrizze, száraz nadrágban maga is nekiment, és kesztyűs kézzel meg is fogta - s mint mondta, bizsergést érzett - mégis hanyagsága és gondatlansága állapítható meg, mert nem számolt azzal, hogy esőben, vagy beteg embernél halált is okozhat a berendezés - jegyezte meg Balla Lajos.

Mindazonáltal a sértettek véletlenül nem érhettek hozzá a vezetékhez, azt megelőzően a szomszédos telkek két kerítésén és a vádlott szögesdróttal megerősített kerítésén is át kellett mászniuk - fűzte hozzá a bíró.

Balla Lajos - utalva az elkövetés óta bekövetkezett jogszabályváltozásra és a cselekmény csekély társadalmi veszélyességére - kihirdette a táblabíróság ítéletét: Szoboszlai Barna vádlott bűnös gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében és gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétségében. Ezért a bíróság megrovás intézkedést alkalmazott vele szemben, enyhítve ezzel az első fokon kiszabott 1 év (végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett) fogházbüntetést.

Az ítélethirdetést követően a vádlott védője az MTI érdeklődésére elmondta: a csaknem 600 ezer forintos perköltséget a kisnyugdíjas Szoboszlai Barna nem tudja kifizetni. Azt egyrészt a számára felajánlott adományokból fizetik ki, illetve a fennmaradó rész méltányosságból történő elengedését, vagy részletben történő megfizetését kérelmezik.

Szoboszlai Barna az újságírók érdeklődésére elmondta: a bírósági döntéssel egyetért, csak annak jóval korábban kellett volna megszületnie.

Közölte, hogy kertjét, terményeit ezután is védeni kívánja. A településen élőket pedig arra szólította fel, hogy ne hagyják parlagon a kertjeiket, vessenek, s azokra összefogva vigyázzana.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!