Detonáció történt a helyközi buszon

Egy fiatalember súlyosan, három utas pedig könnyebben sérült meg abban a hétfői balesetben, amelyet egy helyközi autóbusz defektje okozott. A buszon új gumik voltak, a jármű februárban esett át a műszaki vizsgán, ahol megfelelt.

Nagy Ildikó

- Temetésre indultam Acsádra, hát, nem értem oda - meséli lukácsházi otthonában Kálmán Istvánné, Irma, aki könnyű sérüléssel megúszta a hétfői balesetet.

- Gyakran utazok autóbusszal, és mindig oda ülök le, ahol éppen hely van. Így volt ez most is. Pechemre most a hátsó kerék felett ültem. Útközben olvastam. Már majdnem Salköveskútnál jártunk, amikor egyszer csak csattanást hallottam, majd hirtelen felcsapódott a mellettem lévő ülés - idézi fel a hétfői baleset pillanatait a 67 éves asszony.
 
- A buszsofőr azonnal észlelte, hogy baj van, és rögtön megállt, kinyitotta az ajtókat, és telefonon hívta a mentőket. Közben az utasok már kiabáltak, volt aki azt mondogatta, hogy vérzik a szeme. Egy acsádi fiatalember a lábát fájdította, később kiderült, hogy el is törött, és meg kellet műteni. Mindenki nagyon megijedt, de aki tudott, segített a másikon. Diákok is voltak a buszon, ők csokival, üdítővel kínáltak, amikor látták, hogy megijedtem - mondja, majd hozzáteszi: a mentők nagyon hamar, pár perc múlva ott voltak a helyszínen.

Kálmán Istvánné a lábát fájdította, a mentők  - őt és még három sérültet - a Markusovszky kórházba szállították. Ott megröntgenezték a lábát, és kiderült, hogy izomzúzódással megúszta a balesetet.

- Mondták, hogy jegeljem a sérült lábamat, és hazaengedtek. A lányom jött értem - meséli az asszony, aki immár otthonában pihenheti ki a defekt izgalmait. Irma azt mondja, próbálja feldolgozni a történteket, és az eset egyáltalán nem vette el a kedvét a buszozástól. Legfeljebb legközelebb nem ül a kerék fölé...

Szerencsétlen véletlen: akár így is summázhatjuk a hétfői balesetet. Hogy mi történhetett pontosan a Vasi Volán Zrt. Szombathelyről Meszlenbe tartó járatán, azt Benkő Tibor, a társaság közszolgáltatási és kereskedelmi üzemigazgató magyarázza el.
 
- Bár a detonáció szó első hallásra ijesztő, valójában az történt: az autóbusz jobb oldali hátsó, belső kereke defektet kapott, a nyomás pedig felfelé tört magának utat, beszakítva a padlót. Annak a darabjai röpködtek szét az utastérben - hallhatjuk Benkő Tibortól. Megtudjuk továbbá, hogy az autóbusz kerekeire tavaly decemberben szereltek vadonatúj gumikat, és a jármű februárban esett át műszaki vizsgán.
 
- Akár egy útról felkapott apró fémtárgy is okozhatta a defektet - mondja Benkő Tibor. Ennél biztosabbat ő is csak a részletek tisztázása után tud mondani. Az autóbusz már nincs a volántársaság telephelyén, azt ugyanis a rendőrség által felkért műszaki-igazságügyi szakértő is megvizsgálja majd.

Információink szerint a balesetben négyen sérültek meg: a már említett acsádi fiatalembernek a törött lábát kellett megműteni, míg három könnyű sérült - köztük a lukácsházi Kálmán Istvánné - már elhagyhatta a kórházat.
 
- Amint sikerül felvenni  a kapcsolatot a sérültekkel, meglátogatjuk őket - mondja Szabó Ilona, a Vasi Volán Zrt. kommunikációs és szociálpolitikai vezetője.

Hozzáteszi: ezt nemcsak most, de minden hasonló esetben megteszik. A sérültekkel történő találkozás során a biztosítással kapcsolatos kérdéseket is megbeszélik, a társaságnak ugyanis minden utasra van érvényes balesetbiztosítása.

A jót látta meg a balestben is - munkatársunk kommentárja

Irma néni könnyű sérüléssel megúszta a balesetet. És bár nagyon megijedt, meg sem fordult a fejében, hogy többé nem száll buszra. A lábát még fájdítja, de nem győzi hangsúlyozni, hogy mindenkiben kellemesen csalódott: a fiatalok nyugtatgatták, etették, itatták, a buszsofőr sem tétlenkedett, azonnal hívta a mentőket, akik nagyon hamar kiértek a helyszínre. Ritka, hogy valaki egy baleset után a pozitívumokról tud beszélni. Irma néniről sokan példát vehetnének

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!