Drogozik a gyerek? - a szülőnek időben észre kell venni a jeleket

Furcsán viselkedik a gyerek, az arca sápadt, napszemüveg mögé rejti véreres szemeit. Nem jár társaságba, a barátai is elmaradnak - ezek is lehetnek a droghasználat jelei.

Bajdó Bettina

Ha a gyerek átbulizza az éjszakát, nem árt másnap odafigyelni rá - hívja fel a figyelmet a droghasználat jeleire Németh Andrea rendőr százados, a Vas megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának főnyomozója.  A drog fogyasztásának ugyanis vannak félreérthetetlen jelei. Nem a fizikai fáradtságról beszélek, hiszen egy hosszú éjszaka után az természetes, hanem a szembetűnő jelekről. A szürke arcbőr, a fáradt szemek már utalhatnak kábítószer fogyasztására, sőt az is, ha nincs kedve társalogni velünk. 

Ha a gyerek elfordul a családjától, rejtegeti a barátait, s romlik az iskolában a teljesítménye, az is jele lehet a függőségnek.

Illusztráció: Ha a fiatal komolyabb kábítószerekkel él, annak a testén is lesznek látható jelei. Az intravénás használatról tűnyomok árulkodnak

- Minden szülőnek tudnia kell, hogy a drogozás hatalmas összegeket emészt fel - folytatta Németh Andrea. Így a zsebpénzen kívül biztos, hogy a gyereknek pénzre lesz szüksége. Nem árt megnézni, hogy nem tűnt-e el a lakásból értékesebb holmi vagy készpénz. Sok kábítószer okoz tájékozódási, koncentrációs zavart, de memóriazavar is felléphet. A fogyasztó szemei véreresek lehetnek, s a pupilla is lehet szűk vagy tág. Éppen ezért sokszor a fiatalok napszemüvegben közlekednek a lakásban is. Ha a gyermek komolyabb kábítószerekkel él, annak a testén is lesznek látható jelei. Az intravénás használatról tűnyomok árulkodnak. Feltűnő, ha a fiatal a hosszú ujjú pólóját sose veszi le, még nagy melegben sem. 

Sok kábítószer a központi idegrendszert is megtámadja, emiatt indokolatlan nevetési roham vagy dühkitörés is jelentkezhet. 

- Ha a szülő véreres szemet, beesett arcot lát és vészesen fogy a gyerek, akkor gondoljon arra, hogy kábítószert fogyaszt - emelte ki a főnyomozó. A nagy kérdés ilyenkor, hogy mit tehet a szülő. Ha meg akarja védeni a gyereket, akkor minél előbb szakmai segítséget kell kérnie. Ott, ahol megfelelően működik a kapcsolat, s van bizalom is, mindent meg lehet beszélni. Ilyen családban a gyerekek ritkán nyúlnak droghoz. Olyan családokban, ahol nem jó a kapcsolat a szülő és gyermek között, nincs kontroll vagy éppen túl szigorúak a szabályok, többször előfordul, hogy a fiatal droghoz nyúl. De nem csak a szülők felelősek a gyerekért, hanem a közeg is, amelyben él.

A szülők sokszor homokba dugják a fejüket, azért, hogy ne kelljen szembenézni a problémával. Legtöbbször arra hivatkoznak, ez az ő gyerekükkel nem fordulhat elő. 

- A szülőknek is el kell fogadniuk, hogy drogot fogyaszt a gyerekük - fűzte hozzá a rendőr százados. A fogyasztás látható jelei már csak sokadik alkalom után jelentkeznek. Azért, hogy megelőzzék a bajt, fontos, hogy kommunikáljanak a gyerekkel. Öt perc beszélgetésből sok mindent le lehet szűrni.-
 
MINDANNYIUNKRA NÉZVE VESZÉLYES

Egyre többen és többször találkozunk a kábítószer pusztító következményeivel. A drogfogyasztás mindannyiunkra nézve veszélyes, a terjedése ellen szerveztünk széleskörű cselekvési programot a Pannon Lapok Társasága szerkesztőségeinek összefogásával. Lapunk hív mindenkit, aki tenni akar és cselekedni is képes, hogy legyen társunk ebben a küzdelemben. Várjuk olvasóink kábítószer-fogyasztással kapcsolatos történeteit a [email protected] e-mail címre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!