Elbúcsúztatták dr. Laky Ferencet, a Vas Megyei Bíróság elnökét

Százak vettek részt a március 18-án elhunyt dr. Laky Ferenc búcsúztatásán Szombathelyen a Jáki úti sírkert ravatalozójában. A megyei bírósági elnök hamvait a herényi temetőben helyezték el.

Simon Erzsébet

A család, a barátok, a közvetlen munkatársak, az igazságszolgáltatásban dolgozó vasi jogászok, városunk és megyénk vezetői mellett a megyei bíróságok elnökei, megyei főügyészek, megyei rendőrkapitányok, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT), a Legfelsőbb Bíróság (LB), a táblabíróságok képviselői kísérték utolsó útjára hétfőn a 65 esztendősen elhunyt  dr. Laky Ferencet.

A Vas Megyei Bíróság elnökének hamvait a Jáki úti temetőben ravatalozták föl. Részt vett a szertartáson dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, valamint német, szlovén, osztrák tartományi bíróságok delegációi is. A gyászbeszédet dr. Pozsonyi János, a vasi bíróság elnökhelyettese mondta. Emlékeztetett a hosszúperesztegi születésű Laky Ferenc 38 évnyi bírói szolgálatára, s arra a több mint két évtizedre, amit a megyei bíróság élén töltött.

Kiemelte a címzetes táblabíró által tudatosan felépített, szilárd értékrenden alapuló igényes munkakultúrát, amely alapul szolgált arra, hogy a vasi igazságszolgáltatási tevékenységet a legjobbak között jegyezzék. Szólt az emberről, a tanárról, a példaképről, s egy személyes emlékről, amikor a halálba induló elköszönt tőle.

A LB és az OIT képviseletében dr. Baka András elnök - aki külföldi programja miatt nem tudott részt venni a gyászszertartáson - helyett dr. Ujkéry Csaba, a Somogy Megyei Bíróság elnöke, az elnöki kar doyenje búcsúzott.

Az idő múlandósága, az ember küldetése, a gépezet örök forgása kapcsán felelevenítette dr. Laky Ferenc pályafutását, beszélt a posztra való megkérdőjelezhetetlen alkalmasságáról, s arról, hogy folytonosan javította az ítélkezés személyi és tárgyi feltételeit. Kezdettől fogva részese volt a bírósági reform kidolgozásának, munkásságát a legmagasabb szakmai díjjal jutalmazták.

Ujkéry Csaba személyes jóbarátként azokkal a gondolatokkal búcsúzott, amelyeket elnöktársa halálhírének hallatán vetett papírra. Halála előtt egy héttel a vasi elnök még azt mondta neki: ne drámázz, küzdök! De már belenyugodott a megváltoztathatatlanba, hiszen az úrral perelni nem érdemes, az eljárás egyfokú.

A Császár István püspöki helynök vezette katolikus gyászszertartást követően szűk családi, baráti körben helyezték el a hamvakat tartalmazó urnát a herényi temetőben.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!