Élményteli utazás a számítógép hőskorába

Bodó Judit tanárnő szervező munkájának köszönhetően újabb állomásához érkezett a szombathelyi Puskás Tivadar Szakképző Iskola technikatörténeti kiállítás-sorozata.

Tersztyánszky Krisztina

Az e héttől húsvétig tartó kiállításon Bolla Tamás 12. b. osztályos tanuló gyűjteményét  tanulmányozhatják az iskola aulájába betérők. A vitrinekben és tárlókban  a 80-as évek számítástechnikai eszközei idézik a közelmúltat. A bemutatót megnyitó dr. Nemes József  főiskolai docens a gyors technikai evolúcióról beszélt, majd arra hívta fel a diákok figyelmét, hogy sokat kell tanulniuk, mert a mai technológiákban rengeteg a beépített tudás, s a gép csak azt tudja megvalósítani, amit az ember beletesz.

A továbbiakban Bolla Tamás vette át a szót, illetve a nyolcvanas évek játékkonzoljának irányító egységét. Élő bemutatója során sokak örömére Super Mario tűnt fel a kivetítőn, amint elektronikus zenére végzi mutatványait. A diákok számára ismerős volt a figura, az alkalmazott technika azonban már kevésbé.

A szenvedélyes gyűjtő, Tamás elmagyarázta, hogy a Nintendo, amin kisgyerek korában még ő is játszott, az első és egyben legnépszerűbb 8 bites játékkonzol volt, antennakábelen lehetett róla jelet küldeni a televízióra. Ugyanazzal a technikával működött, mint a számítógép, csak egyszerűbb változatban.

Tamás gyűjteményében rengeteg, cserélhető játéklemez is található. A szekrényekben pedig a hőskor közkedvelt számítógépét, a Commodore 64-et állították ki különböző tartozékaival, de láthatunk itt táska számítógépet és írógépre hasonlítót is.

Az ifjú gyűjtő az iskolai könyvtár selejtezésekor a régi szakkönyveket is megmentette, mert szeretne mindent megőrizni az utókornak. Az érettségire készülő diák, aki tíz éves korában vette az első számítógépét, mechatronikai mérnöknek készül, automatizálással, robottechnikával szeretne foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!