Japán nukleáris válság: 48 óra a katasztrófáig?

Döntő lesz a következő két nap abból a szempontból, hogy sikerül-e elhárítani az igazán nagy nukleáris katasztrófát az északkelet-japáni fukusimai atomerőműben - mondta csütörtökön egy német szakértő.

MTI

Sebastien Pflugbeil, a német Sugárzásvédelmi társaság elnöke kifejtette: katasztrofális következménye lesz, ha nem sikerül visszahűteni az üzemanyag-kazettákat a Fukusima-1 erőműben. Ez pénteken, de legkésőbb szombaton kiderül - tette hozzá.
   
Szavai szerint ha kudarcba fullad a hűtési kísérlet, kijut a szabadba a felgyülemlett radioaktív anyag, és olyan szintű lesz a sugárszennyezettség az egész létesítményben, hogy nem lehet majd mit tenni. Ez esetben pedig legalább akkora lesz a katasztrófa mértéke, mint az 1986-os csernobili nukleáris baleseté - mondta a német szakember.
   
Sebastien Pflugbeil szerint "öngyilkosjelölt" a fukusimai atomerőműnek az az ötven dolgozója, akiket a sajtóban máris Fukusima-50-ként emlegetnek. A csoport tagjai feltehetően jelentős mértékű sugárzásnak lehetnek kitéve, ezért valószínűleg korán meg fognak halni - mondta a német szakember. Hozzátette, "az egy rossz technológia, ha embereknek muszáj vállalniuk a halált azért, hogy megóvják a lakosságot a még súlyosabb következményektől". 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!