Japán: újabb földrengés és sugárveszély

Egyedül a Mijagi prefektúrában valószínűleg meghaladja a tízezret a pénteki földrengés halálos áldozatainak száma. Nem zárható ki egy újabb robbanás a fukusimai atomerőmű egyik reaktorban, a környéken vasárnap egy rövid időre a radioaktív sugárzás meghaladta a törvényi határértéket.

MTI

Egyedül a Mijagi prefektúrában valószínűleg meghaladja a tízezret a pénteki földrengés halálos áldozatainak a száma - közölte vasárnap a japán rendőrség.

Meghaladta egy rövid időre a törvényi határértéket a radioaktív sugárzás vasárnap Japán északi részén az előző nap egy robbanásban megsérült fukusimai atomerőműnél - közölte a létesítményt üzemeltető tokiói elektromos művek.

A megnövekedett sugárzást annál a reaktorblokknál mérték, ahonnan radioaktív gőzt eresztettek ki, mert - akárcsak korábban egy másik, az egyes számmal jelölt blokknál - itt is leállt a hűtőrendszer, ezért fennáll a magolvadás - egy ellenőrizetlen nukleáris reakció - veszélye.
   
Az atomerőmű-komplexum 20 kilométeres körzetéből már korábban kitelepítettek csaknem 200 ezer embert, miután pénteken nagy erejű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét. Az óriási szökőárt előidéző földmozgás következtében áramkimaradás történt, ezért leállt az atomerőmű hat reaktorából háromnak a hűtőrendszere. Vasárnapra tengervízzel és bórsavval sikerült visszahűteni az egyes reaktorblokkot.
   
Helyi idő szerint vasárnap délelőtt újabb nagy erejű, 6,6-es erősségű földrengés rázta meg Tokiót és környékét.
   
Közben folytatódott a mentés és a kárfelmérés a pénteki, pusztító erejű - 8,9-es - földrengés és szökőár sújtotta területen. A hivatalos adatok 900 halálos áldozatról és több mint 1100 eltűntről szóltak, de sajtóhírek szerint az érintett térség majdnem tízezer lakójával nem sikerült felvenni a kapcsolatot. A kormány 50 ezerről 100 ezerre emelte a mentésben résztvevő katonák számát.
   
Helyi idő szerint vasárnap reggel megérkezett Japán partjaihoz a Ronald Reagan amerikai repülőgép-hordozó. A japán kormány azt kérte, a mentésben résztvevő helikopterek hadd tankolhassanak a hajón. A nap folyamán várják az amerikai kormány segélyszervezete, a USAID 144 munkatársának érkezését a távol-keleti szigetország északi részébe; a csoport a mentési munkálatokban fog segíteni.

A hatóságok nem zárnak ki egy újabb robbanást az atomerőműben

A japán hatóságok nem zárnak ki egy újabb robbanást a Tokiót árammal ellátó fukusimai atomerőmű egyik reaktorban, de valószínűtlen, hogy ez kárt okozhat a reaktor borításában - közölte vasárnap sajtótájékoztatón Edano Jukio kormányszóvivő.

Edano szerint a robbanásveszély azért áll fenn, mert robbanékony hidrogén gyülemlett fel a fukusimai atomerőmű hármas reaktorában. A robbanás következtében megemelkedne ugyan a környéken a sugárzás szintje, de ez nem jelenthet veszélyt az ottani települések lakóira nézve - tette hozzá a szóvivő. 
   
Szombaton robbanás döntötte romba a Tokiótól 240 kilométere északra található fukusimai atomerőmű egyes reaktorépületét. A detonációt az okozta, hogy a felhevült fűtőelemek miatt hidrogén gyülemlett fel. Most ugyanez a folyamat játszódik le a hármas reaktorban is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!